Twitter odslej z 280 znaki v čivku

Matej Huš

8. nov 2017 ob 22:50:56

Preizkušanja, ki se je začelo septembra, je konec, sprememba pa sedaj uradna in dokončna. Twitter, ki si je ime ustvaril kot platforma za hitro in predvsem jedrnato sporočanje, ker so bili čivki omejeni na 140 znakov, od danes naprej dovoljuje uporabo 280 znakov. V Twitterju so po več tednov trajajočem poizkusu ugotovili, da ta sprememba ne bo okrnila Twitterjeve glavne odlike jedrnatosti, a bo ljudem v trenutkih, ko to potrebujejo, omogočila lažje deljenje daljših sporočil.

V preteklosti so se ljudje za objavo daljših traktatov na Twitterju morali nekoliko znajti. Nekateri so sporočila razkosali v več objav in jih objavili zaporedno in oštevilčeno, drugi so besedilo shranili kot fotografijo in jo pripeli k objavi. Zato je bil upravičen strah, da bo dvig omejitve na 280 znakov povzročil vsesplošno podaljšanje objav, kar bi uničilo znamenito jedrnatost Twitterja. V tednih preizkušanja so ugotovili, da se to ni zgodilo. Ljudje so sprva sicer preizkusili, kako je objavljati daljše prispevke, potem pa se je stanje hitro vrnilo v utečene tirnice. Še vedno je bila večina objav krajša od 140 znakov.

Ko je bila meja 140 znakov, je približno desetina objav dosegla zgornjo mejo. Ob omejitvi 280 znakov je takih sporočil manj kot odstotek. Le pet odstotkov jih presega 140 znakov in le dva odstotka 190 znakov. To pomenim, da tudi z vsesplošnim dvigom zgornje meje ni pričakovati večjih sprememb v uporabniški izkušnji za bralce.

Ob tem velja poudariti, da sprememba velja le za angleški (latinični) del Twitterja. Uporabniki kitajske, korejske in japonske verzije ostajajo omejeni na 140 znakov. Toda kitajščina in japonščina že sedaj s 140 znaki omogočata povedati precej več od indoevropskih jezikov.