Windows 10 na 300 milijonih naprav

Matej Huš

7. maj 2016 ob 13:06:22

Ko je Microsoft lani izdal Windows 10, si je tudi spričo brezplačne nadgradnje v prvem letu zadal cilj, da do konca leta 2018 Windows 10 pristane na milijardi naprav. Počasi se bliža konec enoletnega obdobja, v katerem je nadgradnja brezplačna, v tem času pa si je Windows 10 namestilo 300 milijonov ljudi, pravi Microsoft. Aktivnih uporabnikov je 270 milijonov.

Brezplačna nadgradnja se bo iztekla 29. julija, če seveda Microsoft ne bo podaljšal akcije. Kasneje bo po trenutnih načrtih nadgradnja iz Windows 7 ali Windows 8 stala okrog 120 evrov (verzija Home). Če želi Microsoft prispeti do milijarde namestitev, bo to s plačljivo nadgradnjo precej težje, saj bo v tem primeru večina namestitev posledica nakupa nove strojne opreme. Letno se proda okrog 250 milijonov osebnih računalnikov, tablic pa kakšnih 200 milijonov. Do leta 2018 bo torej težko priti do milijarde.

Aprila je bil najbolj priljubljen operacijski sistem še vedno Windows 7 s skoraj polovičnim deležem, ki mu sledi Windows 10 z desetimi odstotki. Prav toliko uporabnikov ima tudi Windows XP, Windows 8.1 pa slabo odstotno točko manj. Ostali operacijski sistemi, ki ne prihajajo iz Redmonda, zberejo skupaj manj kot desetino.

Naslednji večji sveženj nadgradenj pričakujemo poleti, ko bo izšla verzija Windows 10 Anniversary Update. V njej bo recimo tudi Linuxov podsistem.