Facebook investitorje pozitivno presenetil

Matej Huš

28. apr 2016 ob 20:29:11

Facebook je v prvem letošnjem četrtletju posloval odlično, je na novinarski konferenci povedal izvršni direktor Mark Zuckerberg. Prihodki so se v primerjavi z lanskim letom dvignili za polovico na 5,4 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa je podjetje potrojilo, saj je znašal 1,5 milijarde dolarjev. To je kvišku izstrelilo tudi delnico Facebooka, ki je takoj po objavi pridobila deset odstotkov vrednosti in je danes med trgovanjem dosegla vrednost 120 dolarjev, kar je najvišja vrednost v zgodovini. Spomnimo, da je Facebook leta 2012 v javni ponudbi delnici prodajal po 38 dolarjev, v naslednjih mesecih je njihova vrednost padla vse do 18 dolarjev, danes pa je trikrat višja kot ob začetku kotacije. Po slabših rezultatih Appla, Googla, Microsofta in drugih velikanov je Facebook eno najprijetnejših presenečenj letošnjega prvega kvartala.

Zuckerberg pa je borzni parket razburkal tudi z idejo o novem razredu delnic, ki ne bi imele glasovalne pravice (torej nekakšne prednostne delnice). To je razumljivo, saj v zadnjih dveh letih njegov vpliv v podjetju upadel s 67 na 60 odstotkov, merjeno v glasovalnih pravicah (delnica B ima desetkratne glasovalne pravice v primerjavi z A; skupno delnice B obvladujejo 75 odstotkov glasov). Lani je Zuckerberg napovedal, da bo razdal 99 odstotkov svojega premoženja v Facebooku v dobrodelne namene (a ni povedal, kdaj) v fundaciji Chan Zuckerberg Initiative. Če bi to storil, bi njegov vpliv v podjetju upadel pod 50 odstotkov, kar teoretično pomeni, da bi ga lahko iz lastnega podjetja tudi odpustili (kot so nekdaj Jobsa iz Appla). Zato predlaga Zuckerberg vpis delnic C, ki ne bi imele glasovalne pravice. Ali bodo delničarji zamenjali delnice A za delnice C, bomo še videli, verjetno pa jih bodo, saj ima Zuckerberg tako ali tako absolutno večino.

Glede na odlične rezultate in nemoč delničarjev A (s 25 odstotki glasovalnih pravic) to ni tako neverjetno. Z delnicami A Facebook tako ali tako ni mogoče usmerjati, smo pa deležni dobička v obliki dividend. Facebook je odlične rezultate koval iz oglaševanja. Facebook ima 1,65 milijarde uporabnikov oziroma 15 odstotkov več kot lani. V povprečju ti na njegovi strani preživijo 50 minut dnevno, kjer Facebook seveda streže tudi oglase. Kar 80 odstotkov oglaševalskih prihodkov ustvarijo na mobilnih platformah.