Vrhovno sodišče: skeniranje knjig za Google Books je legalno

Matej Huš

19. apr 2016 ob 08:33:44

Končuje se eden najdaljših sodnih sporov, v katere je bil vpleten Google. Ameriško vrhovno sodišče je zavrglo zahtevek za obravnavo pritožbe ceha avtorjev (Authors Guild) zoper razsodbo zveznega sodišča, da Google s storitvijo Google Books ne krši avtorskih pravic. S tem je zgodba, ki se je začela pred enajstimi leti, končana.

Google v okviru projekta Google Books skenira ogromne količine knjig, ki v digitalizirani obliki omogočajo številne raziskave in drugo početje (npr. podatkovno rudarjenje), ki s tiskanimi verzijami ni bilo mogoče. Lastniki avtorskih pravic so Google obtoževali, da s tem krši njihove avtorske pravice, Google pa se je branil, da gre za pošteno uporabo (fair use), saj s tem niso služili, hkrati pa ustvarili velikansko dodano vrednost za družbo, poleg tega pa celotne knjige tako ali tako niso prosto dostopne na spletu. Google v tem pogledu gradi obsežen in popoln katalog, ki je v interesu tako bralcev kot založnikov.

Leta 2013 je zvezno sodišče v New Yorku razsodilo v Googlov prid, na kar so se avtorji seveda pritožili. Ker tudi pritožba ni bila uspešna, so šli še na vrhovno sodišče, ki pa je znano po tem, da obravnava le kakšen odstotek vseh primerov, ki jih dobi; v preostalih primerih obvelja razsodba z nižje stopnje. Tako se je zgodilo tudi to pot.

Odločitev je izjemno pomembna, ker v določenih pogojih dovoljuje skeniranje knjig, za katere nimamo avtorskih pravic. S tem je odprta pot številnim projektom digitalizacije knjig, kar bo zlasti za redke in pošle knjige zelo koristno. Urad za avtorske pravice sicer opozarja, da se za vsak primer posebej tehta, ali gre za pošteno rabo ali kršitev avtorskih pravic. V primeru Google Books gre za prvo. Projekt, ki traja že od leta 2004, je v tem času poskrbel za več kot 20 milijonov digitaliziranih knjig.