FBI bi vseeno še želel Applove pomoči

Matej Huš

11. apr 2016 ob 06:14:06

Čeprav je FBI domnevno uspel odkleniti iPhone ubitega napadalca, ki je lani zagrešil pokol v San Bernardinu, se ne nameravajo odpovedati možnosti, da kar od Appla zahtevajo pomoč pri vdiranju v iPhone. V petek je namreč sodišču FBI v izjavi poudaril, da ne odstopajo od zahtevka po sodni odredbi, po kateri mora Apple nuditi vso mogočo pomoč pri dostopu do podatkov.

Spomnimo, da je FBI to zahteval na začetku, potem pa se je Apple pritožil z utemeljitvijo, da od njega v resnici zahtevajo luknjanje lastnega operacijskega sistema, s čimer bi ogrozili varnost milijonov naprav in jih potencialno odprli hekerskim in drugim napadom. FBI je potem začasno umaknil zahtevo, ker jim je telefon pomagala odkleniti neka tretja stranka, pri čemer se uradno ne poznata ne način ne izvedba.

Toda FBI in tudi lokalne policije imajo cel kup mobilnih telefonov, ki bi jih v različnih preiskavah radi prebrali, pa so šifrirani, ne le nesrečnega iPhona 5C napadalca iz San Bernardina. To pot gre za iPhone 5S, ki pripada preprodajalcu mamil, ki je krivdo priznal. Prvostopenjsko sodišče je zahtevo za izdaje odredbe zavrnilo, zato se bo FBI pritožil.

FBI-jev direktor James Comey je minuli teden v govoru na Kenyon Collegeu dejal, da imajo po zadnjem razvoju dogodkov orodje, ki deluje le na zelo majhnem delu Applovih mobilnih telefonov. Nov zahtevek kaže, da je bržkone omejen na iPhone 5C. Druga možnost je, da si FBI vseeno želi na zalogi pridobiti Applovo sodelovanje, saj bodo luknjo, ki jo izkorišča še neznani postopek, v Cupertinu slej ko prej odkrili in zakrpali. Ob tem Apple izpostavlja, da je FBI v primeru San Bernardinu poudarjal, da gre za enkratno zahtevo, sedaj pa bi jo radi ponovno uporabili že na novem primeru.

Apple se bo uradno odzval v četrtek.