HP predstavil najtanjši prenosnik na svetu

Matej Huš

6. apr 2016 ob 07:30:17

Medtem ko prvi simbol tankosti, Applov MacBook Air, v debelino meri 17 milimetrov, s čimer je izenačen z Lenovo LaVie, je HP konkurenco preskočil kar za razred in predstavil prenosnik z debelino 10,4 milimetra. Sliši se zelo podobno kot na primer 12,5-mm MacBook 12, a razlika je opazna. HP Spectre ima 13,3-palčni zaslon, zelo spodobno notranjost in zavidljivo avtonomijo.

Najprej k specifikacijam. V tankem ohišju dimenzij 32,5 x 22,9 cm dobimo zaslon z ločljivostjo 1920 x 1080 (IPS matrika, Gorilla Glass 4), procesor serije Intel Core i5 ali i7 (družina Skylake), 8 GB pomnilnika in 256 GB SSD, kar skupaj tehta 1,1 kg. Pri normalni uporabi baterija zdrži dobrih devet ur, vse skupaj pa poganja Windows 10. Ima tri priključke USB-C (dva s podporo Thunderboltu), ki podpirajo tudi DisplayPort in polnjenje, ter nič drugega. Popolnoma nobene druge luknje.

Takšna tehnična dovršenost ni popolnost, saj bo v najbolj oskubljeni konfiguraciji stal 1170 dolarjev, potem pa z dodajanjem komponent cena strmo naraste. In ne, na dotik občutljivega zaslona ni možno dodati. Kar pa se tiče dizajna, se je HP potrudil in izdelal lep prenosnik, o subjektivni lepoti pa bo sodil vsak sam. V ZDA pride konec meseca, v druge države pa najbrž nekoliko kasneje.