FBI lokalnim oblastem ponuja pomoč pri odklepanju iPhona

Matej Huš

4. apr 2016 ob 08:51:29

FBI nadaljuje psihološko vojno z Applom, saj so sedaj javno ponudili tehnično pomoč vsem lokalnim oblastem pri odklepanju kakršnikoli iPhonov, ki so ujeti v kakšnem dokaznem postopku in jih policija ne more prebrati. Kot so zapisali, jim je zunanji sodelavec razvil metodo za odklep podatkov na iPhonov, ki se je na konkretnem primeru izkazala za uspešno. FBI še vedno govori o temni komunikaciji (going dark), kakor označujejo vso šifrirano komunikacijo, ki je je ne morejo prebirati in ki da predstavlja velik problem. Zato bodo z veseljem v okviru zakonskih okvirov pomagali nudili asistenco pri odklepanju.

Medtem pa FBI še vedno ne želi povedati, kdo in kako jim je odklenil iPhone. Najprej so to zahtevali od Appla, a je sprožil pravni spor in angažiral strokovno javnost, ki je bila večinoma na njegovi strani, ter laično javnost, ki je bila precej razklana. Na koncu sodnega epiloga ni bilo, ker je FBI od sodne odredbe odstopil, ko jim je iPhone odklenila neznana stranka. FBI svojega novo pridobljenega znanja ne skriva in je že minuli teden tožilcu v Arkansasu obljubil pomoč pri odklepu iPhona in iPoda dveh najstnikov, ki sta obtožena umora.

Karte so sedaj nekoliko premešane, saj Apple razmišlja o sodni poti, ki bi FBI prisilila v razkritje načina za dostop do podatkov na iPhonu. Apple si seveda upravičeno beli glavo z vprašanjem, kako neki je mogoče njihovo zaščito razbiti. Za kakršnakoli stranska vrata že gre, če to zmore FBI, zmorejo ali pa bodo kmalu zmogli tudi zli hekerji, kar je za Apple velik problem.

Zanimivo vprašanje pa je tudi, zakaj FBI tako na glas in vztrajno ponavlja, da lahko prebirajo iPhone, četudi so podatki šifrirani. Doslej so namreč NSA, FBI in podobni svoje prisluškovalne sposobnosti poizkušali skrivati, saj je razkrita luknja precej neuporabna. Zdi se, kot da želi FBI sedaj nekoliko ponižati Apple.

Nadaljevanje sledi v torek, ko bo moral FBI sodišču predložiti uradno dokumentacijo.