Sulon Q: AMD-jev korak v navidezno resničnost

Matej Huš

15. mar 2016 ob 08:26:12

AMD in mlado kanadsko podjetje Sulon Technologies iz Toronta sta danes predstavila plod sodelovanja, ki sliši na ime Sulon Q. Gre za naglavni komplet za navidezno resničnost, ki konkurira Oculusu, HTC Vivu in podobnim. Vseeno ga od njiju loči pomembna razlika, saj ima zmogljivo strojno opremo že vgrajeno, zato za uporabo ne bomo potrebovali zverinsko zmogljivega računalnika.

Sulon Q ima vgrajen štirijedrni procesor AMD FX-8800P, grafično kartico Radeon R7, 256 GB SSD, 8 GB pomnilnika in, najpomembneje, naočnike z ločljivostjo 2560 x 1440 in vidnim poljem 110°. Kot bi imeli celoten računalnik poveznjen na glavo, torej. Vprašanje je, koliko bo to tehtalo. Zagotovo več od lahkega Samsungovega Gear VR in verjetno tudi več od Oculusa, saj nositi računalnik na glavi pač ni lahko. Pozitivna plat pa je, da je naprava tether-free, torej jo lahko uporabljate brez računalnika.

AMD pravi, da ima Sulon Q - preveriti tega še ne moremo - dve kameri, ki služita za izdelavo 3D-posnetka prostora, v katerem se nahajamo. To je uporabno, če se bomo želeli iti izboljšano resničnost (augmented reality) in ne samo navidezne. To nam tudi omogoča, da Sulon Q sledi našim gibom in nagibanje, hojo in obračanje integrira v navidezno resničnost. AMD temu pravi SPU (spatial processing unit) in naj bi bila funkcija, ki bo Sulonu Q zagotovila prednost pred konkurenco. Bomo videli. Sulon Q bo izšel pred poletjem, o ceni pa še ni podatkov. Poceni gotovo ne bo.