Galaxy S8 lahko odklenete tudi s fotografijo

Matej Huš

2. apr 2017 ob 10:31:32

Samsungov nov pametni telefon Galaxy S8 ima med ostalimi bonbončki tudi možnost odklepa s prepoznavanjem biometričnih značilnosti uporabnika. Z drugimi besedami: Galaxy S8 lahko odklene s svojim prstnim odtisom, s šarenico ali prepoznavanje obraza. Slednja funkcija je bolj kisel bonbonček, so pokazali zadnji preizkusi, saj jo je mogoče pretentati že -- s fotografijo.

Španski uporabnik je pokazal, da zadostuje preprost selfie. Odklep telefona je imel nastavljen na prepoznavanje obraza. Potem je z drugim telefonom napravil selfie in ga pokazal Galaxyju S8, ki se je hitro odklenil. Zvijača je enostavno ponovljiva.

Samsung ni prvi, ki se je ujel v to zanko. Ko je Google dodal Face Unlock že v Android 4.0 leta 2011, ga je bilo mogoče pretentati povsem enako. V naslednji verziji je Google zahteval, da uporabnik pomežikne, s čimer naj bi odpadli triki s fotografijo. Tudi to se je dalo obiti tako, da smo fotografijo v Photoshopu pač spremenili tako, da ima človek zaprte oči, in potem menjali obe fotografiji. Samsung je svojo rešitev razvil iz ničle in očitno ponovil iste napake.

K sreči se tega zaveda tudi Samsung. Iz podjetja so opomnili, da je mogoče z obrazom odkleniti le telefon, ne dobimo pa dostopa do Samsung Pay in Secure Folder. Vseeno pa je bolje za odklep telefona uporabljati prstni odtis ali kodo.

In saj se še spomnite, kako smo iPhone in Samsungove Galaxyje odklepali z odlitki prstnih odtisov, kajne?