Nov domala večen način zapisa podatkov

Matej Huš

16. feb 2016 ob 19:34:53

Raziskovalci z Univerze v Southamptonu so izpopolnili leta 2013 predstavljeni način zapisovanja digitalnih podatkov, ki ima zmožnost preživeti ne le tvorce, temveč tudi celotno človeštvo. Na tako imenovani petrazsežni (5D) digitalni disk lahko zapišejo 360 TB podatkov, disk pa je stabilen do temperature 1000 °C. Pri temperaturi 190 °C je ocenjena stabilnost 13,8 milijarde leto oziroma približno trenutna starost vesolja. Če ga torej ravno ne vržemo v vulkan, bo ta disk preživel tudi konec Zemlje.

Disk je izdelan iz posebnega obstojnega nanostrukturiranega stekla, kar pa prinaša tudi nekaj nevarnosti. Tak disk je sicer odporen na ekstremne pogoje, ni pa odporen na ekstremne sile, zato ga lahko razbijete. Podatke nanj zapisujejo z ultrahitrim laserjem v kratkih in intenzivnih pulzih v tri nivoje, ki so pet mikrometrov vsaksebi. Podatke potem beremo s presvetljevanjem diska s svetlobo, saj zapisani podatki spremenijo polarizacijo svetlobe. Torej moramo čez milijone let poleg diska imeti vsaj še optični mikroskop in polarizator. Mimogrede, pet dimenzij je bolj marketinški termin kot kaj drugega, načeloma pa pomeni tri prostorske koordinate za pozicijo zapisa, orientacijo nanostrukture in njeno velikost.

Da je vse skupaj vsaj malce več od znanstvenih člankov, pričajo tudi prvi uspešni prototipi, ki jih razvijajo od prve demonstracije tehnologije leta 2013. Nedavno so UNESCU poklonili zapis deklaracije o človekovih pravicah, ki je bil shranjen na takem mediju.