Januar nov rekordno topel mesec

Matej Huš

16. feb 2016 ob 19:35:47

Komaj smo si oddahnili od vročega leta 2015, ki je bilo po meritvah svetovnih meteoroloških organizacij globalno najtoplejše leto od začetka organiziranih meritev, že smo dočakali nov rekord. Sveži podatki iz NASE kažejo, da je bil januar 2016 najtoplejši januar od leta 1880. Prav tako nosi naziv najtoplejšega meseca v zgodovini, če gledamo odklon temperature od povprečja za isti mesec za leta 1951-1980.

Globalna temperatura je bila letos od tega povprečja višja za 1,13 °C, medtem ko je dosedanji rekord znašal 0,97 °C in je bil dosežen januarja 2007. Pomembno vlogo je igral El Nino, ki je januarja dosegel svoj vrhunec, a lahko 80 odstotkov segrevanja pripišemo človeku, pojasnjuje Stefan Rahmstorf z nemškega Inštituta za podnebje v Potsdamu. El Nino je odgovoren za dvig za 0,2 °C, za preostanek pa smo krivi sami. Tudi japonska meteorološka agencija je ugotovila, da je bil letošnji januar najtoplejši, in sicer za 0,52 °C toplejši kot povprečje iz let 1981-2010. Januarske temperature kažejo trend zviševanja za 0,75 °C na stoletje, še ugotavljajo.

Letošnji zima je še posebej topla na severnem tečaju, kjer so temperature tudi za 8 °C višje od dolgoletnega povprečja. Tako imenovana arktična oscilacija je letos izrazito negativna, kar povzroča visok zračni pritisk na polu in znižanega v zmernih geografskih širinah. To je še pospešilo segrevanje Arktike, kjer je naraščanje temperature tako ali tako dvakrat večje, kolikor znaša globalno povprečje.