Aplikacija za pametne telefone pomaga seizmologom svariti pred potresi

Matej Huš

13. feb 2016 ob 16:15:24

Ker postajajo pospeškomeri (akcelerometri) v modernih telefonih vse natančnejši, GPS modul pa tako ali tako najdemo že v vsakem, so raziskovalci z Berkeleyja dobili zamisel, kako bi lahko te podatke uporabili za analizo in napovedovanje potresov. Izdelali so aplikacijo za pametne telefone, ki v mirovanju meri podatke s pospeškomera. Na ta način lahko dobimo na milijone sicer primitivnih seizmografov, ki pa so razporejeni po celi državi.

O natančnosti modernih pospeškomerov smo pisali že pred poldrugim letom, ko so raziskovalci iz Illinoisa ugotovili, da je mogoče posamezne telefone identificirati na podlagi meritev njihovih akcelerometrov. Tako so tudi seizmologi z Berkeleyja razmišljali, kako bi lahko vso to tehnologijo, ki jo nosimo s seboj, tudi izkoristili.

Seveda telefone premetavamo in nosimo povsod s seboj, a precej časa počivajo na raznih mizah, policah, v predalih in žepih, kjer se ne premikajo. Večina jih lahko zazna potres z magnitudo pet na razdalji 10 kilometrov od epicentra, kar je povsem dovolj. Zato so razvili aplikacijo, ki izlušči tresljaje zaradi potresa. Če se sproži vsaj 60 odstotkov aplikacij na nekem prostoru, potem predpostavijo resničnost dogodka in oznanijo potres. Potresni valovi se premikajo s hitrostmi do 8 kilometrov na sekundo, elektronske komunikacije pa praktično s svetlobno hitrostjo, zato je to dovolj, da na prizadetih področjih pridobimo nekaj sekund časa za opozorilo, da se bliža potresni sunek. Predvidevajo, da bi lahko sčasoma to aplikacijo integrirali v sistem zgodnjega obveščanja.

Mimogrede, zamisel ni nova, le izvedba je bolj praktična. Doslej so namreč prostovoljci s seboj nosili posebne merilnike, sedaj pa bodo zadoščali kar telefoni. In teh je bistveno več.