Google želi zgraditi največjo seizmološko opazovalnico na svetu - v vašem žepu

Matej Huš

11. avg 2020 ob 20:03:11

Zamisel je že stara in tudi preverjena, a sedaj jo bo Google izvedel na večji ravni kot kadarkoli. Pametni telefoni imajo sorazmerno primitivne merilnike pospeškov, a ker jih je na svetu več kot milijarda, manko kvalitete nadoknadijo s kvantiteto. Androidni telefoni so lahko največji vir informacij o tresenju tal in delujejo kakor globalni seizmograf. Google je danes začel preizkušati to storitev, za zdaj le v delih ZDA.

Skrivnost se skriva v številkah. Medtem ko telefoni vsak dan izmerijo na tisoče različnih tresljajev in premikov, ko jih prenašamo po svetu, vsak trenutek veliko njih tudi počiva na mizah. Ob potresu se ti predvidljivo, predvsem pa usklajeno premaknejo. To omogoča, da algoritmi iz te množice podatkov izluščijo informacij o približnem epicentru potresa in njegovi magnitudi. To je podobno tako, kot če bi imeli seizmografske postaje povsod na svetu.

Google bo testiranje izvajal postopoma in previdno. Spočetka o zaznanih potresih ne bo nikogar svaril, temveč bo ljudem na prizadetem območju ob iskanju prek Google Search izpisal, ali se je potres dejansko zgodil. Logika je preprosta: kdor čuti nekaj, kar je morda potres, bo verjetno šel na internet preverit, ali to drži. Ko bo Google dobil dovolj podatkov, da je sistem zanesljiv, bo čas za naslednjo fazo. V tej fazi bo sistem aktivno opozarjal ljudi na prizadetem območju. Zakaj opozarjal? Ker potrese sestavljajo dvoji valovi: P in S. Valovi P so hitrejši in manj nevarni, valovi S pa pridejo kasneje, a so bolj rušilni. Razlika je od nekaj sekund blizu epicentra do pol minute nekoliko dlje. Ni veliko, a bolje kot nič. Spet - tak sistem že obstaja, le da je bolj omejen, razvila pa ga je Univerza Berkeley.

Končni cilj je izdelava API-ja, ki bi ga lahko uporabil kdorkoli (tudi Apple na iOS). Prek tega API-ja bi Google posredoval opozorilo o potresu, nato pa bi se lahko izvedli ustrezni odzivi: zaprtje plina, ustavitev dvigal itd. Vse to se lahko zgodi v nekaj sekundah in prepreči precej škode. Seveda pa je treba pred to končno postajo poskrbeti, da je sistem skoraj stoodstotno zanesljiv, saj so vložki veliki. V preteklosti smo že pisali, da lahko potrese zaznavajo prenosni račualniki, podmorski kabli z optičnimi vlakni itd.