Zanič kabli USB Type-C lahko tudi uničijo računalnik

Matej Huš

6. feb 2016 ob 23:43:11

Nov priključek USB Type-C najbolje poznamo zaradi obrnljivosti, ki jo je končno prinesel, a to ni edina prednost in novost. Med drugim dovoljuje tudi višje tokove, ki omogočajo polnjenje naprav, kot je prenosnik Chromebook Pixel, kar prek USB-priključka. Za priklop starejših naprav na nove računalnike s tem vhodom pa potrebujemo adapterje, kjer se hitro zaplete, saj na trgu mrgoli slabih, poceni in celo škodljivih izdelkov.

Googlov inženir Benson Leung preizkuša kable oziroma adapterje, ki jih je moč kupiti na Amazonu, in ugotavlja katastrofalno stanje. Številni izdelki ne zadostujejo specifikacijam, ugotavlja že od lanskega leta; problematični so zlasti ceneni. Ta teden pa je naletel na škodljivega, ki mu je povzročil nemalo škode. Če slabši izdelki ne omogočajo polnjena chromebooka, je to nevšečnost. Surjtechov kabel, ki ga že ni mogoče več kupiti na Amazonu, je na njegovem chromebooku in na Twinkie USB-PD analizatorju povzročil nepopravljivo škodo. Takoj po vključitvi je uničil oba vhoda USB Type-C na prenosnike, saj je skuril krmilnik zanju. To je težava, ker Chrome OS uporablja Verified Boot, ki v tem primeru ne dovoli zagona v normalni način.

Ko je kabel razdrl in analiziral, je ugotovil, da so v njem kontakti povezani popolnoma napačno, da ima neprimerne upornike in da nekaj povezav manjka - skratka da sploh ne gre za kabel USB 3.1, kot kar ga proizvajalec predstavlja. Skupek teh težav tudi kaže, da ne gre za pomoto ali defektno serijo, temveč resničnost nesposobnost (če ne celo kaj hujšega). Leung je tudi napisal navodila, kako lahko preverimo, ali je neki kabel skladen s specifikacijami.

Da je slabih kablov veliko tudi v celinski Evropi, so pokazali tudi pri nemškem c't. Polovica testiranih kablov ni izpolnjevala zahtev.