Yahoo odpušča, krči in se deli

Matej Huš

3. feb 2016 ob 21:55:04

Yahoojeva izvršna direktorica je ob razgrnitvi poslovnih rezultatov najavila precejšno reorganizacijo podjetja, zaradi katere bodo odpustili 15 odstotkov zaposlenih, zaprli pet pisarn v tujini in dezinvestirali. Povedala je, da bodo iskali "strateške alternative" za svoj spletno poslovanje, kar vključuje osredotočenje na "manjši portfelj izdelkov, ki poudarjajo Yahoojevo osnovno dejavnost". Igre in pametni televizorji sta primera skupin izdelkov, ki ju bodo v tem letu ukinili. Stremeli bodo k znižanju stroškov, kar bo vključevalo odpuščanje več kot 1700 zaposlenih ter zaprtje pisarn v Dubaju, Ciudad de Mexicu, Buenos Airesu, Madridu in Milanu, s čimer bodo privarčevali 400 milijonov dolarjev.

Marissa Mayer je v težkem položaju, saj iz vrst lastnikov prihajajo čedalje glasnejše zahteve po njeni zamenjavi, saj kljub ambicioznemu začetku ni uspela preobrniti toka dogodkov v Yahooju, ki zadnja leta kaže navzdol. Mayerjeva vse od prevzema vodenja podjetja leta 2012 po malem odpušča, zaradi česar si je podjetje nakopalo tudi nekaj tožb. Nekateri zaposleni namreč vodstvu očitajo arbitrarno postavljanje meril, da so jih laže odpustili. V Kaliforniji mora podjetje ob odpuščanju več kot 50 zaposlenih v 30 dneh vsaj 60 dni pred odpovedjo pogodb zaposlene o tem obvestiti. Yahoo tega ni storil, zato mu grozi izplačilo odškodnino 500 dolarjev na zaposlenega za vsak dan, ko niso bili pravočasno obveščeni o odpovedi pogodbe.

Hkrati je Mayerjeva predstavila poslovne rezultate za minulo četrtletje. Yahoo je lani ustvaril 4,97 milijard dolarjev prihodkov, kar je osem odstotkov več kot leta 2014. V zadnjem četrtletju lanskega leta so prihodki znašali 1,27 milijarde dolarjev. Ob tem so ustvarili 4,4 milijarde dolarjev čiste izgube, v glavnem zaradi prevrednotenja Tumblrja in ostalih manj posrečenih prevzemov. Veliko v Yahooju pričakujejo od programa MaVeNS, kar pomeni mobilno, video, nativno in družabno. Izdelki na teh področjih so lani navrgli 1,6 milijarde dolarjev prihodkov, letos pa naj bi jih 1,8 milijarde dolarjev.

Yahoo je decembra na glas razmišljal o možnosti odprodaje osnovne dejavnosti, v podjetju pa bi obdržali naložbo v Alibabo in Yahoo Japan, s čimer bo postal neke vrste holding. Upravni odbor je odločil, da do konca leta izvedejo reverse spin-off, torej ločitev Alibabe in Yahooja v dve podjetji.