Nemški hyperloop na SpaceX-ovem tekmovanju 457 km/h

Matej Huš

23. jul 2018 ob 22:55:00

Elon Musk je pred šestimi leti vizionarsko predlagal, da bi v prihodnosti ljudje potovali v velikih kapsulah, ki bi drvele po pnevmatskih ceveh s podtlakom. Tehnologijo je poimenoval hyperloop in kmalu smo dobili prve prototipe. SpaceX pa ni edino podjetje, ki želi zgraditi Hyperloop. Poleg komercialne konkurence je lani SpaceX organiziral že drugo tekmovanje v oblikovanju Hyperloop Poda za študentske ekipe. Med tremi finalisti so bili WARR Hyperloop iz Nemčije, Swissloop iz Švice in Paradigm iz Kanade. WARR, ki je zmagal, je tedaj zmogel 324 kilometrov na uro.

To pot so šli še dlje. WARR, ki ga ustvarjajo na Tehniški univerzi München, je zmagal tudi na tretji ponovitvi tekmovanja. To pot je dosegel hitrost 457 kilometrov na uro, merjeno na 1,2 kilometra dolgi testni stezi. To je že tretja zaporedna zmaga münchenske ekipe, ki se počasi približuje končnemu cilju, ki ga je Musk postavil pri 1000 kilometrih na uro. Drugouvrščena ekipa z Univerze Delft na Nizozemskem je pokazala kapsulo, ki je šla s 142 kilometri na uro, tretjeuvrščeni EPF Loop iz Švice pa 88 kilometrov na uro. Skupno je tekmovalo več kot 20 ekip z več kot 40 univerz.

Vsaka naslednja inačica tekmovanja kaže, kako lepo napreduje tehnologija. Za razliko od predhodnih tekmovanj so morale biti vse kapsule z lastnim pogonom, medtem ko jih je poprej potiskalo posebno SpaceX-ovo vozilo. Hitrost seveda ni edini faktor, saj morajo kapsule izkazati ustrezno varnost, ki se preverja s pregledom in posebnimi testi. Ob tem velja povedati, da SpaceX ne razvija hyperloopa, temveč aktivno pomaga ostalim start-upom in študentskim ekipam, ki ga razvijajo.