V CERN-u razpletajo in iščejo 9000 starih podatkovnih kablov

Matej Huš

27. jan 2016 ob 18:11:56

Veliki hadronski trkalnik (LHC) v CERN-u je največji znanstveni projekt v zgodovini, ki je stal več kot sedem milijard evrov in ki letno za delovanje porabi milijardo evrov, zato so nekateri vsakdanji problemi tam zaradi same velikosti precej težji. Inženirji se trenutno v CERN-u ukvarjajo z zanimivim problemom, na katerega so naleteli pri nadgradnji komponent. Najti in odstraniti morajo 9000 starih, neaktivnih kablov, da bi naredili prostor za nove. In kot vidimo na sliki, ki so jo posneli v CERN-u, to ni tako enostavno.

V LHC-ju se trenutno pripravljajo na nadgradnjo injektorjev, ki je načrtovana za leto 2019, ko bodo LHC začasno ustavili. Injektorji sestavljajo začetni del verige za pospeševanje delcev, kjer delci dobijo zadostno hitrost, da lahko vstopijo v veliki koncentrični pospeševalnik. V preteklosti so opremo že nadgrajevali in tedaj starih kablov niso fizično odstranili, temveč so jih odklopili, potem pa potegnili in priključili nove. Žal je sedaj zmanjkalo prostora, zato naslednje nadgradnje ne bodo mogli izvesti na tak način.

Zato so pozimi začeli iskati stare kable, ki jih ne uporabljajo več, da jih bodo odstranili. To je natančno in mukotrpno delo, saj izklop napačnega kabla lahko povzroči obilico težav na opremi. Do naslednjega krajšega remonta konec tega leta bodo identificirali vse te kable, potem pa jih bodo dejansko odstranili. Na papirju gre za 9000 kablov, od katerih so jih našli že 2700, preostalih pa še ne. Gre za nekaj deset metrov dolge podatkovne kable, ki tečejo od stavb na površju do podzemnih injektorjev. To je oprema, ki se je nadgrajevala vse od leta 1954, ko je bil CERN ustanovljen, oziroma od leta 1959, ko so zagnali prvi protonski sinhrotron. Tudi za CERN namreč velja, da so bili številni sistemi postavljeni na ramenih starih.