Konec podpore za Windows 8 in Internet Explorer 10

Matej Huš

15. jan 2016 ob 10:41:52

Medtem ko sta se Internet Explorer 6 in zlasti Windows XP izjemno dobro upirala zobu časa, je pri njunih naslednikih Microsoft precej manj milosten. Podpora za Windows 8 in za Internet Explorer verzije 8 do 10 se je ta teden iztekla, pa čeprav omenjeno programsko opremo najdemo še na številnih računalnikih.

Kar se tiče brskalnika, to pomeni, da je uradno podprt le še najnovejši Internet Explorer 11 ter seveda Edge, ki ga najdemo v Windows 10. Starejše verzije brskalnika bodo sicer še vedno normalno delovale, a ne bodo več prejemale ne posodobitev in ne popravkov. Sčasoma, ko bodo sprejeti kakšni novi spletni standardi, bodo imele težave takih prikazovanjem strani. Bistveno večji problem pa so varnostne luknje, saj Microsoft ranljivosti v njih ne bo več krpal, zato bodo njihovi uporabniki z na stežaj odprtimi vrati izpostavljeni hekerjem. Internet Explorer 11 je mogoče namestiti na Windows 7 ali Windows Server 2008 R2 SP1 in novejše, na starejše operacijske sisteme pa ne. Statistika kaže, da imajo Internet Explorer 8-10 še vedno približno petinski tržni delež, kar ni malo.

Poslavlja pa se tudi Windows 8. Uporabniki tega sistema bodo morali za nadaljnje prejemanje posodobitev in popravkov nadgraditi vsaj na Windows 8.1 Update, kar ne bo velika sprememba. To morate ugotoviti sami, saj je Microsoft pri označevanju verzij Osmice nedosleden, da je hudo. Na Forbesu so to razvozlavali in ugotovili, da se je podpora za Windows 8.1 končala že lani. Podpora za Windows 8 je potekla ta teden, preostane pa Windows 8.1 Update. To neposrečeno ime nosi precej popravljena verzija Windows 8.1, ki bo ostala podprta do januarja 2018, podaljšana podpora pa bo veljala vse do januarja 2023. Da v Redmondu priporočajo nadgradnjo na Windows 10 in Edge, ni skrivnost.