Tudi FBI priporoča blokiranje oglasov v brskalnikih

Matej Huš

24. dec 2022 ob 20:25:52

Uporaba vtičnik za blokado oglasov v brskalnikih (ad block) je razširjena, čeprav upravljavci spletnih strani in zlasti oglaševalci nad njimi niso navdušeni, ker neposredno režejo v njihovo pogačo. Uradne inštitucije se do tega načeloma ne opredeljujejo, ker posameznikovo blokiranje posameznih domen ali vsebin na internetu ni nezakonito, prav tako ni nič narobe s pritiski upravljavcem strani, ki ob blokadi oglasov včasih ne prikažejo vsebine. Zanimivo pa je, da je sedaj celo ameriški preiskovalni urad (FBI) priporočil uporabo vtičnikov za blokiranje oglasov.

V predprazničnem opozorilu so zapisali, da zlikovci čedalje pogosteje uporabljajo oglaševalske storitve za prikazovanje lažnih oglasov, pretvarjanje in preusmerjanje na škodljive spletne strani. Na njih se znajdejo izsiljevalska programska oprema in orodja, ki zbirajo osebne, prijave in finančne podatke posameznikov. Opozarjajo, da je v nekaterih primerih tudi pri iskalnih zadetkih težko ločiti med legitimnimi zadetki in oglasi, ki se izpišejo na vrhu. Med priporočili, kot sta previdnost pri klikanju na povezave in neposredno vpisovanje naslovov v naslovno vrstico, se znajde tudi uporaba ad blocka. FBI dejansko svetuje, da si uporabniki namestijo orodja za blokiranje oglasov na spletu.

Teh ne manjka, saj za vse najpriljubljenejše brskalnike obstaja več orodij, ki to zmorejo. Ti ne le zmanjšajo možnost za klik na sumljive reklame, temveč olajšajo branje strani, izboljšajo zasebnost in pohitrijo nalaganje strani. Na voljo so tako za namizne brskalnike kakor tudi za pametne telefone.