Perl 6 je tu

Matej Huš

26. dec 2015 ob 17:21:14

Božiček je letos programerjem prinesel dodatno darilo, in sicer končne specifikacije jezika Perl 6. Jezik je v končni obliki izšel že oktobra, do božiča pa so obljubili izdajo polnih specifikacij in dokumentirane verzije. V resnici je že dlje časa krožil vic, da bomo Perl dobili za božič, a nihče ni vedel, za katerega. In sedaj smo dobili Rakudo Perl 6, kot se imenuje implementacije Perla 6 na Moar Virtual Machine. Ekipa obljublja, da bodo nadaljevali in pripravljali nove izdaje vsak mesec.

Kot so zapisali v objavi ob izidu, Perl 6 ohranja osnovne kvaltiete Perla: izraznost, zmogljivost, podobnost z naravnimi jeziki in dovršen dizajn, moderna in pregledna sintaksa, objektno, funkcijsko, proceduralno in vzporedno programiranje. Rakudo Perl 6 je le ena izmed implementacij Perla 6, je pa res, da je trenutno edina, ki podpira vse teste. Tako glavna novost ni Rakudo Perl 6, temveč roast (Repository Of All SPec Tests), ki je dokončan. Katerakoli implementacija, ki opravi vse te teste, se lahko imenuje Perl 6. Povejmo še, da Perl 6 ni namenjen temu, da je združljiv s prejšnjo verzijo, dasi gradi na njej in uporablja iste vzorce.

Peta verzija Perla, ki je začel kot amalgam vseh možnih orodij za administracijo *NIX (awk, cut ...) in je sčasoma dobil podporo za vse funkcij, ki pritičejo polnokrvnim programskim jezikom, je z nami že od leta 1994. Šestico so pisali skoraj dve desetletji, da je sedaj naposled dokončana. Pisci upajo, da se bo Perl 6 bolje uveljavil od predhodnih verzij, ki so često dobivale posmehljive komentarje o neberljivosti. Res pa je, da se Perl z leti popravlja.