Izšla različica podatkovne baze PostgreSQL 9.1

Gašper Žejn

12. sep 2011 ob 20:53:10

Izšla je nova različica odprtokodne podatkovne baze PostgreSQL, v kateri je kar nekaj pomembnih novosti, ki bodo sistemskim administratorjem zagotavljale mirnejši spanec. Pretočna replikacija je nadgrajena s podporo za sinhrono replikacijo, ki bo zagotovila obstoječo rezervno kopijo v replicirani bazi, nova je tudi podpora za tabele brez beleženja, kar operacije precej pospeši, vendar pa ne zagotavlja, da bodo podatki preživeli morebitno sesutje strežnika. Novost je tudi podpora za SELinux.

Z vidika neuradnih razširitev se je spremenil način nalaganja razširitev - za to je zdaj na voljo nov ukaz in razdelan boljši sistem z več metapodatki in podporo za prenosljive razširitve ("schema relocatability"). Poleg spremenjenega načina nalaganja dodatkov je na voljo tudi PostgreSQL extension network, spletna zbirka razširitev (podobno kot PyPI za Python ali CPAN za Perl), s katerega lahko z odjemalcem enostavno naložite razširitve, v kolikor ni uradnega paketa za vaš operacijski sistem.

Na seznamu aplikativno uporabnih novosti so razvijalci postregli z novo možnostjo nastavitve sortiranja niza znakov ("collation") na posameznem stolpcu. Novost je tudi podpora za "tuje tabele", ki je pravzaprav transparenta predstavitev rezultata poizvedbe na drugem strežniku. Novo je KNN indeksiranje. Z "WITH" ukazom, s katerim lahko v bolj čitljivi obliki definirate v stavku uporabljene tabele, pa je po novem možno podatke tudi spreminjati oz. brisati. Med proceduralnimi jeziki je bil deležen posodobitev PL/Python.