Banka Wells Fargo zaradi računalniške napake zarubila 400 nepremičnin

Matej Huš

6. avg 2018 ob 18:03:44

Druga največja banka na svetu Wells Fargo je priznala, da je zaradi računalniške napake 625 hipotekarnim kreditojemalcem, ki so zašli v težave in prosili za moratorij ali reprogram posojila, to možnost odrekla in jim zasegla nepremičnine. Približno 400 izmed njih je na koncu izgubilo svoje domove, čeprav so izpolnjevali pogoje za zvezni program pomoči pri reprogramu posojila.

V pojasnilu so zapisali, da je računalniška napaka vplivala na "nekatere posle", kjer so kreditojemalci so med aprilom 2010 in oktobrom 2015 imeli težave in je banka začela zaseg premoženja. Napako so odkrili šele leta 2015, do tedaj pa so omenjenim strankam, čeprav so bile glede na svojo situacijo upravičene do reprograma posojila po programu pomoči finančnega ministrstva, zavrnili možnost spremembe kreditnih pogojev. Wells Fargo se za napako opravičuje in bo ponudil kompenzacijo. Tiskovni predstavnik banke je dejal, da ni šlo za namerno ravnanje, temveč za hrošča, ki ga niso opazili. Oblikovali so 8 milijonov dolarjev rezervacij za odškodnine, kar znese okrog 13.000 dolarjev na stranko.

To ni prvi primer, da je Wells Fargo škodovala lastnim strankam. Predlani smo pisali o neobičajnem škandalu, ki je pretresal to isto banko. Zaradi pritiskov nadrejenih so zaposleni strankam brez njihove vednosti odpirali nepotrebne račune in naročali nezahtevane storitve, s čimer so jih oškodovali za 2,6 milijona dolarjev. Banka je krivdno odpustila pet tisoč zaposlenih in plačala 200 milijonov dolarjev globe.

V začetku tega leta pa je Wells Fargo s pravosodnim ministrstvom sklenil dogovor o plačilu 2,1 milijarde dolarjev kazni, ker je med letoma 2005 in 2007 odobril za več milijard dolarjev stanovanjskih posojil na podlagi lažnih trditev komitent, za katere je banka vedela. Investitorji, katerih denar je Wells Fargo posojal, so izgubili milijarde, ko je nepremičninski balon v ZDA eksplodiral.