V Firefoxu 43 končno 64-bitna verzija enakopravna z 32-bitno

Matej Huš

16. dec 2015 ob 18:40:44

Pa smo le dočakali dan, ko si lahko povprečen uporabnik namesti 64-bitno verzijo Firefoxa za Windows tako, da odjadra na Mozillino spletno stran in izbere prenos. Doslej so bile namreč 64-bitne verzije Firefox eksperimentalne, v novembrskem Firefoxu 42 pa je bila 64-bitna verzija sicer uradna stabilna inačica, a je bilo treba ponjo neposredno na FTP-strežnik. Sedaj je čas dozorel.

V 64-bitni verziji je Firefox 43 zelo podoben 32-bitni verziji, le da nekaj vtičnikov v njej ne bo delovalo. To je namerno, saj Mozilla opušča podporo za NPAPI, zato strani z Javo ali Silverlightom na primer ne bodo delovale.

Ideja o 64-bitni verziji Firefoxa za Windows je zorela polno desetletja in čeprav so se po strežnikih ves čas svaljkale neuradne izdaje, Mozilla ni nikoli storila zadnjega koraka. Zanimivo je, da so leta 2012 celo napovedali odstop od razvoja 64-bitnega Firefoxa za Windows, a so si več kot očitno premislili.

Za namestitev 64-bitne verzije jo je treba z interneta ročno potegniti in namestiti. Nadgradnja v brskalniku bo namreč namestila 32-bitno verzijo. V naslednjih verzijah pričakujemo še Electrolysis, ki bo omogočil poganjanje različnih zavihkov kot ločene niti, kar bo pripomoglo k stabilnosti.