FURS in Telemach priporočata uporabo starih luknjičastih brskalnikov

Matej Huš

7. mar 2017 ob 18:53:00

Danes je izšla nova verzija Firefoxa 52, ki izpolnjuje poldrugo leto staro napoved, da bodo ukinili podporo za stare vtičnike NPAPI (razen izključno za Flash). Mozilla ni prva, ki bi to storila. Google je v Chromu NPAPI nepreklicno pokopal septembra 2015 na vseh platformah, Opera pa je to storila maja lani. Microsoftov Edge sploh nikoli ni podpiral NPAPI, torej je izmed velikih ostal samo še stari Internet Explorer. Pričakovali bi torej, da bodo pisci spletišč in spletnih aplikacij pravočasno ukrepali in prešli na modernejše tehnologije, kot je HTML5. Pa seveda niso.

Telemach je svoje stranke obvestil, da aplikacija D3GO v novi verziji Firefoxa ne bo več delovala, ker potrebuje NPAPI. Zato so uporabnikom svetovali uporabo Internet Explorerja, Safarija ali izklop posodabljanja Firefoxa. To je seveda kriminalno slab nasvet, saj s tem uporabnikom svetujejo, naj po spletu brskajo s staro, nezavarovano in luknjičasto opremo, ker sami niso spisali za današnji čas primerne aplikacije.

Podobno je NPAPI presenetil tudi FURS, ki mu je v novi verziji Firefoxa 52 nehala delovati komponenta za elektronski podpis v Linuxu in na Macih. Tudi FURS v svojih navodilih uporabnikom svetuje, da izklopijo posodabljanje Firefoxa, namestijo verzijo ESR ali pa v Firefoxu 52 izrecno omogočijo vtičnike NPAPI, kar bo samo še v tej verziji mogoče.