Firefox čedalje bolje obvlada zavihke

Matej Huš

22. jul 2017 ob 09:23:41

Eden izmed večjih problemov Firefox je bila njegova monolitnost, saj je dolga leta uporabljal samo en proces ne glede na število odprtih zavihkov. Določeni argumenti za tako odločitev so obstajali, a sčasoma je postalo jasno, da je za sodobne brskalne navade in procesorje veliko priročnejša Googlova rešitev, ki v Chromu za vsak zavihek odpre svoj proces. Prvo večje spremembo je napravil Firefox 54, ki je uporabljal štiri procese, torej so lahko do štirje zavihki tekli vsak v svojem procesu. Kaj pa se zgodi, če odpremo 1691 zavihkov?

Pustimo vnemar vprašanje, zakaj bi kdo to sploh želel početi. Dietrich Ayala iz Mozille ima enega izmed profilov s toliko zavihki, kar pomeni, da lahko spremlja obnašanje Firefoxa, ki mu ljudje običajno niso priče. V preteklosti je ob zagonu Firefoxa moral počakati več minut, da je računalnik premlel vse zavihke, med tem časom pa je bil Firefox neodziven. Z vsako naslednjo verzijo je bilo slabše, potem pa se je spremenilo. Seveda ne samo od sebe, temveč ker je Firefox začel aktivno delati na problematiki.

Stvari so se na bolje začele premikati z verzijo Firefox 52. Ayala je vzel različne verzije Firefoxa od 20 do 56 in večkrat odprl isti profil, ob tem pa meril čas za zagon. Razlike so bile neverjetne. Firefox 20 se je zagnal v dobri minuti, potem je bilo čedalje slabše do Firefoxa 51, ki je potreboval neverjetnih osem minut. Od tedaj se je situacija izboljšala in Firefox 55 in 56 se pobereta v dobrih 15 sekundah. Povsem sprejemljivo za toliko zavihkov. Zelo podobna zgodba je s porabo pomnilnika, le da so razlike manj dramatične. V verzijah do Firefox 54 je bila ta v konkretnem primeru okrog 2 GB, sedaj pa je padla pod 500 MB. Firefox se je torej iz zavaljenega počasneža vendarle spreminja v poskočno lisičko, kar bi moral biti.