Tožba proti AMD-ju zaradi zavajanja glede števila jeder

Matej Huš

6. nov 2015 ob 18:56:13

Pričakovali bi, da je število jeder precej enoznačna značilnost procesorja, s katero se ne da manipulirati, a bi se zmotili. Tudi ne gre za Intelov HyperThreading, ki ga tudi oglašujejo kot takega in je vsem jasno, da ima quad-core procesor štiri fizična jedra. Ne, AMD je doletela skupinska tožba zaradi procesorjev Bulldozer, ki so jih svoj čas oglaševali kot osemjedrnike, čeprav je realnost drugačna.

AMD je "izumil" novo komponento in jo poimenoval modul, v katerem sta dve "jedri". Ti nesojeni osemjedrniki so imeli štiri module, a jedri v vsakem nista bili čisto zaresni. Čeprav ju je operacijski sistem prepoznal kot ločeni, sta si v resnici delili prvonivojski predpomnilnik (L1) ter enoto za računanje s plavajočo vejico (FPU), imeli pa sta vsako svojo aritmetično enoto (ALU). To ni bila nobena skrivnost, ker se je o tem na dolgo in široko razpravljalo na forumih. Vseeno pa ni pošteno oglaševati procesor kot osemjedrni, če ima le štiri FPU, saj kot jedro vsi ostali proizvajalci pojmujejo tako s svojim FPU-jem. Na to se naslanja tožba.

AMD-ju očitajo zavajajoče oglaševanje, prevaro ter neupravičeno obogatitev, zahtevajo pa kazensko odškodnino (trikratno). Trdijo namreč, da so številni kupci procesorje kupili ravno zato, ker so želeli osem jeder, in jih ob primernem oglaševanju ne bi.