Dodatne informacije o Bulldozerjih

Primož Resman

15. mar 2011 ob 09:25:06

Pri X-Bit Labs so se dokopali do dodatnih informacij, povezanih z AMD-jevimi procesorji Bulldozer oz. Zambezi, kakršno je kodno ime namiznih različic. Povedali smo že, da ob splavitvi lahko pričakujemo štiri modele, po enega štiri in šestjedrnega ter dva osemjedrna, za katere zdaj vemo tudi imena. Štirijedrnik bo AMD FX-4110, šestjedrnik FX-6110, osemjedrnika pa FX-8110 in FX-8310P. Vsako jedro naj bi imelo 1 MB drugonivojskega predpomnilnika (4 MB za FX-4110, 6 MB za FX-6110 in 8 MB za osemjedrnika torej), medtem ko naj bi bilo deljenega tretjenivojskega predpomnilnika do 8 MB. Podprt bo DDR3 pomnilnik z do 1866 MHz, poraba pa naj bi bila vsega 95 W pri počasnejših procesorjih oz. 125 W pri najhitrejšem modelu, FX-8130P.

Najboljša novica je, da so vsi štirje procesorji del AMD-jevega programa Black Edition, torej bodo popolnoma odklenjeni, tako pri navijanju frekvence vodila kot pri dviganju množilnika. Z osemjedrnikoma tako po zmogljivosti kot po ceni AMD želi neposredno tekmovati z Intelovimi procesorji Sandy Bridge iz serije Core-i7 26xx, medtem ko bo manj zmogljive čipe Core i5 kot konkurenco jemal štiri in šestjedrni par. S še počasnejšimi Intelovimi procesorji Sandy Bridge AMD namerava tekmovati s čipi APU, ki bodo izšli nekoliko kasneje.

Če gre verjeti pobeglim slikam, bo na policah trgovin procesorje Bulldozer zlahka opaziti, saj imajo zelo barvite škatle. Izid je še vedno načrtovan za drugo letošnje četrtletje.