Popcorn zaključil svojo pot

Matej Huš

5. jan 2022 ob 13:45:55

Aplikacija, ki je svoj čas omogočala enostaven pretočni ogled filmov in nadaljevank, a brez plačila in tudi brez pravic za distribucijo, je končala svojo pot. Popcorn Time je izšla leta 2014 in se že leto pozneje zavihtela na vrh seznama najpopularnejših storitev za dostop do videovsebin. Netflix je leta 2015 v letnem poročilu celo opozoril, da je piratstvo eden največjih konkurentov poslovnemu modelu.

Pisci aplikacije so v resnici že leto po njenem izidu dvignili roke nad njo, pri čemer je imela nepojasnjeno vlogo tudi policija. A ker je bila koda odprta, je vskočila skupnost in nastajale so nove verzije. Popcorn Time je bilo težko sodno preganjati, ker aplikacija sama ni gostila nobenih vsebin, temveč je zgolj prek protokola bittorrent pretakala, kar je bilo tisti hip dosegljivo na drugih računalnikih drugih uporabnikov.

A časi so se spremenili. Po eni strani je bittorrent v klasični obliki postal izjemno razširjen, po drugi strani pa so zakonite pretočne storitve na bistveno višjem nivoju in cenovno dosegljive. Zanimanje za Popcorn Time je upadalo že od leta 2017 in novi razvijalci so se odločili, da je bilo dovolj. Čeprav obstaja nešteto drugih načinov nelegalnega spremljanja digitalnih vsebin, je Popcorn Time od letos zgodovina.