Office 356

Mandi

28. jan 2016 ob 14:43:26

Office 365, tj. oblačna različica Microsoft Office-a, je štartala pred malo manj kot pet leti. Z njo je mogoče stvarjati dokumente, pisati elektronska sporočila, pripravljati predstavitve, urejati preglednice, spletne strani, sodelovati v IM-pomenkih itn. Seveda vse to deluje samo, če so Microsoftovi strežniki na voljo. Vsakršni izpadi tako ključne storitve predstavljajo vsaj neprijetnost, če že ne prav poslovno tveganje za njene uporabnike. Microsoft je zatorej ob splavitvi garantiral obljubil 99,9-odstotno dosegljivost, kar naj bi pomenilo "dobrih osem ur nedosegljivosti letno".

V praksi ni šlo tako gladko. Pisarna 365 po poročilih uporabnikov že ves čas ni dosegljiva vsaj nekaj dni na leto, zato ji nekateri pravijo tudi "Pisarna 364", "Pisarna 362", in tako dalje.

Letošnje leto se v tem obziru ni najbolje začelo. Prejšnji ponedeljek, 18., je Microsoft nadgrajeval svoje strežnike, pri čemer naj bi prišlo do napake, ki je številnim poslovnim uporabnikom onemogočila dostop do tam gostovane e-pošte (Exchange Online, hosted e-mail for business, tako kot Google Apps) preko protokola IMAP. Težave so imeli uporabniki, ki so do pošte dostopali neposredno iz svojega namiznega Outlooka, iz Outlook Web Appa, ali ki so uporaljali Exchange ActiveSync oz. Exchange Web Services.

Microsoft je izpad potrdil še isti dan - šlo naj bi za "napako v kodi oz. v konfiguraciji njihovih strežnikov" - ter takoj začel delati na popravku. Zanj so rabili ves teden, tako da so šele konec prejšnjega tedna, 24., sporočili, da je napaka popravljena. Žal še niso uspeli namestiti na vse svoje oblačne strežnike, tako da so nekateri uporabniki še vedno brez IMAP dostopa do službene pošte, in to že deveti dan. S tem pa za te uporabnike Pisarna 365 vse bolj postaja podbna Pirsarni 350 in nekaj, upoštevaje seveda, da je leto še dolgo in da bo sigurno še kaj šlo narobe.