Izšel Tor Messenger Beta za anonimno sporočanje

Matej Huš

3. nov 2015 ob 17:19:31

Tor Project, ki skrbi za istoimenski brskalnik in infrastrukturo za anonimno brskanje po spletu, je izdal prvo beta verzija programa za anonimno hipno sporočanje Tor Messenger. Osnovan je na Instantbirdu, ki ga razvija Mozilla, a uporablja protokol OTR za zaščito vsebine pogovorov. S privzetimi nastavitvami ni mogoče pošiljati sporočil ljudem, ki ne uporabljajo OTR, a ga je mogoče nastaviti tudi tako, da to omogoča, seveda pa v tem primeru nimamo varnosti. Tor Messenger za razliko od na primer Pidgina ali Adiuma ne shranjuje zgodovine pogovorov. Tor Messenger Beta si lahko prenesete s spleta in je že bistveno uporabnejši kot lanske alfa verzije.

Tor Messenger podpira večino najpopularnejših platform za sporočanje, med drugim Google Chat, Facebook, Yahoo, Twitter in celo IRC ter seveda XMPP (bivši Jabber). Za anonimnost skrbi množica računalnikov na internetu, prek katerih potujejo sporočila do končne destinacije, podobno kot pri brskanju s Torom. Razlika je v tem, da je storitev bolj robustna in bo delovala tudi v državah, kjer je Tor blokiran. Za tajnost sporočil pa skrbi šifriranje prek OTR. Za ugotavljanje identiteta sogovornika, torej da se res pogovarjamo s človekom, s katerim mislimo, da se pogovarjamo, pa je potrebno dobiti njegov OTR-prstni odtis in ga primerjati z zaupanja vrednim. Lahko primerjamo dolgo zaporedje črk in številk, lahko pa uporabimo funkcijo shared secret in kontaktom na kak drug varen način (npr. PGP) pošljemo tajno besedo.

Tor Messenger skrije vsebino pogovora in povezavo do centralnega strežnika za platformo (recimo Facebookovih strežnikov), ne zmore pa skriti metapodatkov. To pomeni, da bo Facebook še vedno vedel, s kom se pogovarjate, ne pa vsebine. Kot je dejal glavni razvijalec Sukhbir Singh je bil razviti odjemalca za znane platforme, ki bo podpiral šifriranje neposredno "iz škatle" in ne bo hranil zgodovine pogovorov. Za Instantbird so se odločili iz pragmatičnih razlogov, ker je tudi Tor Browser zgrajen na Firefoxu, dodali pa so Tor in OTR.