Apple izdal iOS 9.1, glavna novost več smeškotov

Matej Huš

23. okt 2015 ob 04:08:13

Apple je dokončal prvo večjo nadgradnjo devete verzije svojega mobilnega operacijskega sistema iOS, ki je od danes na voljo za naprave iPhone 4S, iPod Touch (5. generacija), iPad 2, iPad Mini in vse njihove novejše verzije (torej vse, kjer teče iOS 8 in posledično tudi iOS 9.0). Vsi so se obregnili ob sličice za prikaz razpoloženja v pogovorih (emoji), še zlasti ob zloglasni sredinec, a to seveda niso edine novosti, so pa najbolj očitne. Drži, iOS 9.1 ima 150 lastnih smeškov ter podporo za vse, ki so vgrajeni v Unicode 7.0 in Unicode 8.0, ne pa tudi Unicode 9.0, ki še ni nared. Njihov izbor pa sega od nevpadljivih (lubenica), politično korektnih (ljudje so sedaj v več barvnih odtenkih od svetle do črne polti), pa vse do provokativnih (iztegnjen sredinec, a politično korektno lahko pokaže belega, kitajskega ali črnskega).

To pa seveda ni vse, daleč od tega, čeprav so spremembe bistveno manjše, kot so bile ob nadgradnji z iOS 8 na iOS 9. Poleg številnih varnostnih popravkov in odpravljenih hroščev iz iOS 9.0.2, po katerih je bil znan iOS 9.0.1. Odpravili so tudi nadležne težave z Live Photos, ko je video snemal poldrugo sekundo ne glede na dogajanje s telefonom. In tako se je često primerilo, da smo imeli posneto v glavnem notranjost žepa, kar je po nepotrebnem odžiralo prostor na disku. Sedaj iOS 9.1 ugotovi, kdaj telefon konkretno premaknete (torej dovolj spustite, ko ga daste v žep), in neha snemati že prej. Apple News je poleg ZDA končno prispel še v Avstralijo in Veliko Britanijo, kar nam žal pomaga bolj malo.

To je že četrta izdaja iOS 9 v dobrem mesecu dni, kar bi na Androidu povzročilo izjemno fragmentiranost. Applov ekosistem je bistveno bolj zaprt, kar je pri nadgradnjah prednost. Pričakovati je, da bo iOS 9.1 zelo kmalu tekel na večini podprtih naprav. Android Lollipop je zunaj že skoraj leto dni, pa ga ima četrtina naprav. Apple ima tu bistveno enostavnejši problem, saj preprosto sam izda nov sistem za podprte naprave, in uporabniki ga lahko namestijo. Google pa se mora zanašati na predelave proizvajalcev telefonov, kar traja in traja.