Applove novosti: iPad Pro, iPhone 6S, nove ure, WatchOS 2, iOS 9

Matej Huš

9. sep 2015 ob 22:08:26

Na današnji tiskovni konferenci v San Franciscu je Apple zbranim novinarjem predstavil kopico novosti, s katerimi so osvežili svoje prodajne linije. Družina iPad je dobila največjega člana, in sicer se pridružuje iPad Pro, ki s seboj prinaša še pisalo in pametno tipkovnico.

Novi iPad Pro je od prejšnjih modelov iPadov bistveno večji, saj ima 12,9-palčni zaslon in je širok toliko, kot je iPad Air 2 visok. V debelino meri 6,9 milimetra, tehta pa 712 gramov. Cenejša verzija bo imela 32 GB prostora in bo stala 800 dolarjev, dražja s 128 GB prostora pa 950 dolarjev. Verzija s podporo za mobilna omrežja LTE bo le tista z 128 GB in bo stala 1080 dolarjev. In kaj bomo še dobili za ta denar? Zaslon bo imel ločljivost 2732 x 2048 (torej 5,6 milijona točk), kjer bo nova možnost iOS 9 deljeni zaslon prišla zelo prav. Poganjal ga bo čip A9X. Kot je že običaj v Applovih napravah, bo imel možnost odklepa s Touch ID. Ima kamero z osmimi milijoni točk. Ohišje dobimo v srebrni, zlati ali sivi.

Ne dobimo pa zraven dodatkov, ki sta tipkovnica in pisalo - ta bo treba dokupiti. Prvi se imenuje Smart Keyboard in je točno to, kar nakazuje ime. To je inteligentna prevleka za iPad Pro, po kateri je mogoče tipkati. Drugi je Apple Pencil, ki omogoča natančen vnos prek na dotik občutljivega zaslona. Tipkovnica stane 170 dolarjev, pisalo 100 dolarjev. Mimogrede, iPad Mini 2 se bo pocenil na 270 dolarjev, iPad Mini 4 pa je novinec za 400 dolarjev.

Poleg tega je Apple predstavil še novosti pri pametnih urah. Nov operacijski sistem WatchOS 2 izide prihodnjo sredo in bo aplikacijam tretjih proizvajalcev omogočil, da tečejo neposredno na procesorji v pametni uri (in ne več prek telefona). Aplikacije bodo imele dostop do senzorjev v uri, tako da bodo še bolj uporabne. Prav tako pričakujemo nove, prenovljene dizajne pametnih ur iz Appla.

Istega dne, torej 16. septembra, izide tudi iOS 9, ki bo podpiral popolnoma iste naprave ko iOS 8. To pot nihče ne bo ostal brez nadgradnje. Nekaj novosti bo na površju, na primer zamenjava pisave Helvetica Neue s San Francisco ali funkcija iskanja neposredno v nastavitvah aplikacij, večina pa pod pokrovom. App Thinning bo poskrbel, da bodo aplikacije vitkejše, saj bodo prenašale le datoteke, ki so potrebni za dejansko napravo. Novejši modeli iPadov (iPad Air, Air 2, Mini 2 in Mini 3) pa bodo dobili pravo večopravilnost, saj bo mogoče odpreti in upravljati drugo aplikacije, ne da bi prvo zapustili.

Dočakali smo še eno generacijo pametnih telefonov: iPhone 6S in 6S Plus. Prodaja novincev se začne 18. septembra, stala pa bosta 650 oziroma 750 dolarjev, če gledamo najšibkejši verziji s 16 GB prostora. Telefona sta obdržala dizajn iz predhodne verzije, pridružuje pa se rožnato zlata barva. Steklo je pripravljeno po novem receptu in naj bi bilo odpornejše kot doslej. Nov procesor A9 naj bi bil 70-90 odstotkov hitrejši od A8. Kamera ima že 12 milijonov točk, pomožna pa pet milijonov.

Kar se tiče televizije, so tudi tu novosti, in sicer največje v zadnjih treh letih. Apple TV s 64 GB stane 200 dolarjev, 32 GB model pa 150 dolarjev. Notranjost je še najbolj podobna iPhonu 6 (Apple A8) in tudi aplikacij podpira cel kup (iTunes, Netflix, Hulu, HBO, Showtime ...). Med njimi pomaga krmariti Siri.