Google poganjata dve milijardi vrstic kode

Matej Huš

20. sep 2015 ob 15:08:53

Google je ogromno podjetje z več kot 50.000 zaposlenimi in več kot ducatom najrazličnejših izdelkov, ki poganjajo vse od iskalnika na spletu in zemljevidov do več kot milijarde pametnih telefonov. Rachel Potvin je minuli teden na konferenčnem predavanju razkrila več podrobnosti o sistemu, ki skrbi za vso kodo v ozadju. Googlove izdelke namreč poganjata več kot dve milijardi vrstic kode, do katere imajo dostop vsi inženirji, ki jo tudi vsakodnevno posodabljajo.

Tu govorimo o izdelkih, kot so Google Search, Google Maps, Google Docs, Google+, Google Calendar, Gmail, YouTube, ki si delijo dobršen del kode. Google ima zato postavljen interni repozitorij, ki je podoben GitHub in do katerega ima dostop 25.000 inženirjev. To pomeni, da lahko kdorkoli uporablja že napisano kodo in pri tolikšni množici ljudi in vrstic kode je zelo verjetno, da je konkretni problem že nekdo nekje rešil. Vse skupaj nadzoruje lastni sistem Piper, ki skrbi za upravljanje z verzijami, saj je treba preprečiti, da bi drug drugemu rušili združljivost ali funkcionalnost. Pozitivna stran zbrane kode na enem mestu je tudi enostavno odpravljanje hroščev, saj se vsaka sprememba (commit) - in teh je 45.000 na teden - odrazi v vseh izdelkih.

Mimogrede, Linuxovo jedro ima okrog 15 milijonov vrstic kode, Windows pa 50 milijonov. Facebook poganja okrog 20 milijonov vrstic kode. Google svojo kodo drži v desetih podatkovnih centrih in obsega že 85 TB. Vseeno nekaj omejitev obstaja. Dostop do algoritma PageRank je strogo omejen, saj ta predstavlja srčiko razvrščanja strani pri spletnem iskanju. Prav tako koda za Android in Chrome nista del repozitorija, ker poganjata povsem druge stvari.