Kdo piše Linuxovo jedro

Matej Huš

18. feb 2015 ob 23:05:55

V javnosti prevladuje zmotno mnenje, da odprto kodo večidel pišejo neplačani prostovoljci v prostem času, zaradi česar je njena kakovost vprašljiva. Resnica ne bi mogla biti dlje. Fundacija Linux je objavila svoje letno poročilo o razvoju Linuxovega jedra, v katerem odgovarjajo na vprašanja, kdo skrbi za razvoj, kdo in kako prispeva kakšno novo kodo, kako hitro napredujejo in kdo vse skupaj financira. Delež razvijalcev, ki so za svoje početje plačani, se iz leta v leto povečuje.

Nova stabilna verzija jedra izide na dva do tri mesece (povprečje je upadlo s 70 na 66 dni) in običajno prinese okrog 10.000 popravkov, ki jih v povprečju prispeva 1400 razvijalcev iz več kot 200 podjetij in organizacij. Od leta 2005 in verzije 2.6.11, ko podrobneje spremljajo statistiko, saj uporabljajo Git, je s prispevki sodelovalo že več kot 11.800 posameznikov. V zadnjem letu smo videli jedra 3.11-3.18, Linus Torvalds pa se ukvarja s kozmetičnim vprašanjem, ali bi preskočili na verzijo 4.0 ali ne. Časi neskončnih inkrementov verzij 2.x so se nepreklicno končali, a Linux še vseeno ni pripravljen iti po poti Chroma ali Firefoxa, ki ob vsaki večji izdaji povečata glavno številko verzije.

Jedro 3.18 ima 19 milijonov vrstic kode v 48.000 datotekah in zlagoma raste; izjemi sta bili doslej le. Jedri 2.6.36 leta 2010 in 3.17 lani sta imeli nekoliko manj vrstic kode od predhodnih verzij, ker so izbrisali cel kup zastarele kode za nepodprto strojno opremo. Čeprav na projektu aktivno dela dobrih 10.000 ljudi, Paretovo načelo zelo dobro velja in večino dela opravi peščica. Deset najplodnejših razvijalcev je prispevalo 8,2 odstotka vse kode, trideset najplodnejših pa kar 17 odstotkov.

Zanimivo je tudi vprašanje financiranja. Približno 12 odstotkov razvijalcev jedra ne dela za delodajalca, vsi ostali pa so razvoj plačani posredno. Leta 2012 jih je bilo neplačanih 14,6 odstotkov, predlani pa 13,6 odstotka. Največji podporniki Linuxovega jedra so Intel, Red Hat, Linaro, Samsung in IBM, podpora v poslovnem svetu pa raste.

Linuxovo jedro je najobsežnejši kos kode, ki teče na računalnikih z Linuxom, na katerem dela tudi največ razvijalcev. Podjetja čedalje bo spoznavajo, da je razvoj Linuxa pomemben in čeprav bo verjetno vedno več tistih, ki ga zgolj uporabljajo, smo lahko zadovoljni, da število aktivnih podpornikov raste.