AMD bojda neuradno razmišlja o delitvi

Matej Huš

21. jun 2015 ob 23:00:28

AMD preučuje, ali bi podjetje razdelili na dva dela ali pa bi mogoče del odcepili v novo podjetje (spin-off), ekskluzivno poroča Reuters. Izvršna direktorica Lisa Su, ki je za krmilo sedla oktobra lani, je eno izmed svetovalnih podjetij najela za pripravo simulacij, kako bi različni scenariji prestrukturiranja podjetja vplivali na poslovne rezultate. Za zdaj gre le za preigravanje scenarijev, zato je povsem mogoče, da bo AMD ostal monoliten.

Ko je AMD leta 2006 za 5,4 milijarde dolarjev prevzel kanadskega proizvajalca grafičnih kartic ATI, so v podjetje nenadoma dobili izjemno močan grafični oddelek. Problem je, da tega na trgu procesorjev niso znani dovolj dobro unovčiti in danes AMD caplja približno generacijo za Intelom. Sujeva zato išče rešitve, kako podjetje vrniti na pota stare slave. V podjetju resno razmišljajo o delitvi, saj bi radi grafični oddelek in oddelek za intelektualno lastnino (patenti in licenciranje) oddvojili v ločeno podjetje. To ni prvikrat, da AMD razmišlja o delitvi. Pri tem ne mislimo na zgodovinsko razdelitev na proizvodni (kasneje odprodan) in dizajnerski del, temveč na obdobje po tej delitvi, ko so želeli podjetje ponovno deliti enako, kot o tem premišljujejo sedaj.

AMD ima trenutno težave z izgubo, ki je v prvem četrtletju znašala 180 milijonov dolarjev, v drugem polletju pa vendarle pričakujejo dobiček. Že lani so napovedali odpuščanja sedmih odstotkov zaposlenih, delnice podjetja pa so v zadnjem letu izgubile 40 odstotkov. Nekaj bo torej treba ukreniti.