Samsung odprl pot do telefonov s 6 GB pomnilnika

Matej Huš

10. sep 2015 ob 11:50:10

Pametni telefoni imajo danes do 4 GB pomnilnika, največkrat kar 3 GB. Omejujoč dejavnik je kapaciteta posameznih čipov, saj jih zaradi pomanjkanja prostora v telefone ne moremo natlačiti poljubno mnogo. Komur je to premalo, ga bo razveselila novica iz Samsunga, da so začeli množično proizvodnjo 12-gigabitnih LPDDR4 DRAM jeder za mobilne naprave v 20-nm proizvodnem postopku. S tem je odprt lov na telefone s 6 GB pomnilnika.

A po drugi strani - celo najnovejši iPhone 6S zmore brez težav z 2 GB pomnilnika. Z veliko pomnilnika v pametnih telefonih je pač tako kot z vsemi dodatki. Lepo jih je imeti, a vsak prinese nekaj volumna, nekaj teže in predvsem nekaj porabe, da še hitreje prazni baterijo. Telefoni s 4 GB pomnilnika že obstajajo, npr. OnePlus 2, zato je seveda množični prehod na 6 GB le še vprašanje časa.

Samsung poleg tega zatrjuje, da so novi čipi 30 odstotkov hitrejši od dosedanjih 8-gigabitnih, saj omogočajo prepustnost 34 Gb/s prek celotnega 64-bitnega vodila. Proizvajala jih bodo lahko tudi druga podjetja, saj bo Samsung prodajal licenčni dizajn.

Imajo pa seveda večji moduli še eno prednost. Tudi če ne potrebujemo 6 GB pomnilnika, lahko sedaj 3 GB dosežemo z dvema moduloma, kar bo zmanjšalo porabo električne energije in prihranilo dragocene milimetre. V tem pogledu so večji čipi vedno prednost.