Bo naslednji Nexus res 6-palčen?

Primož Resman

29. sep 2014 ob 22:58:50

Tekom vikenda je bilo moč slišati več neuradnih napovedi, da bo naslednji Googlov mobilni telefon, Nexus 6 (oz. morda Nexus X), kar 6-palčen. Videli smo tudi slike naprave s kodnim imenom Shamu in splošne napovedi pravijo, da bo šlo bolj ali manj za 6-palčnega Motorolinega Moto X. Nexus 6 naj bi po HTC-ju (Nexus One), Samsungu (Nexus S, Galaxy Nexus) in LG-ju (Nexus 4, Nexus 5) pripravljala prav Motorola, za kar naj bi se pri Googlu lahko zdaj, ko so podjetje prodali, odločili brez očitkov, da dajejo nepravično prednost svojemu izdelovalcu telefonov.

Po napovedih bomo novembra, ko naj bi bil novinec na voljo, v ohišju dobili 6-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 2560 x 1440 pik (Moto X uporablja 5,2-palčni 1920 x 1080 AMOLED), ki ga bo poganjal Qualcommov Snapdragon 805 s 3 GB delovnega pomnilnika (Moto X uporablja Snapdragona 801 z 2 GB pomnilnika). Na voljo bo vsaj model z 32 GB podatkovnega pomnilnika, baterija naj bi imela kapaciteto 3200 mAh, fotoaparat na zadnji strani pa naj bi imel 13 milijonov točk in naj bi bil sposoben snemati pri ločljivosti 4k. Prisoten naj bi bil tudi fleš v steklenem obročku okrog leče fotoaparata. Kot češnjico na torti lahko omenimo dodatek prispevka na The Verge, kjer pravijo, da bi lahko dobili dva Nexusa, 6 in 5,2-palčnega.

Večino neuradnih napovedi je bil sicer deležen Nexus 9, HTC-jeva tablica, a tako kot tam tudi pri novem mobilnem telefonu ni manjkalo špekulacij, saj smo tekom leta slišali, da naslednika Nexus 5 še vedno pripravlja LG, temu je sledila napoved, da bomo videli program Android Silver, zdaj pa je za novinca odgovorna Motorola. Nova Nexusa z Android L vred naj bi Google, kot je običaj zadnjih nekaj let, predstavil v oktobru. Kot zanimivost, v anketi na Android Central je bilo kar tri četrtine vprašanih mnenja, da je 6 palcev preveč za mobilni telefon.

Sploh še obstaja zmogljiv mobilni telefon v normalni velikosti?