Tudi drugi preiskovalec v primeru Silk Road kriv

Matej Huš

1. sep 2015 ob 15:29:27

Shaun Bridges, ki je kot agent Tajne službe preiskoval nezakonito spletno tržnico Silk Road, je na predobravnalnem naroku podobno kot njegov stanovski kolega Carl Force priznal očitana kazniva dejanja, ki jih je zagrešil v sklopu preiskave in za katera mu grozi do 20 let zapora.

Kot smo že pisali, sta si Bridges in Force odločila nekoliko popraviti svoj zaslužek zato, da sta kradla s Silk Roada in izsiljevala njegovega skrbnika. Bridges je pri aretaciji in zaslišanju Curtisa Greena, ki je bil eden izmed administratorjev na strani, dobil njegove prijavne podatke. Green je bil namreč ujet s kilogramom kokaina, zato je bil zelo pripravljen sodelovati in je takoj pokazal, kako se prijaviti v Silk Road.

Bridges se je zatem z Greenovim računom prijavil v Silk Road in nakazal 20.000 bitcoinov (tedaj vrednih 300.000 dolarjev) na svoj račun. Kasneje je vrednost bitcoinov še rasla, Bridges pa jih je unovčil in denar poslal na račun pri Quantum International Investments LLC.

Na sodišču v Baltimoru se je Bridges izrekel za krivega v vseh točkah obtožnice, ki ga bremeni pranja denarja in oviranja preiskave. Zagrožena zaporna kazen sicer znaša 20 let, a ker se je s tožilstvom pogodil, bo verjetno dobil nižjo kazen. Njeno višino bo decembra izrekel sodnik. Bridgesu ne bo treba ostati v priporu, čeprav je tožilstvo opozorilo, da je v vmesnem času poizkušal spremeniti ime in dobiti novo številko zdravstvenega zavarovanja. So pa upoštevali olajševalno okoliščino, da se je po uvedbi preiskave sam predal policiji, zaradi česar se je tudi branil s prostosti.

Bridges je po ocenah tožilstva zaslužil okrog 800.000 dolarjev. Osnovna letna plača agenta Tajne službe znaša 50.000-75.000 dolarjev.