MIT razvil 3D tisk s steklom

Matej Huš

23. avg 2015 ob 14:36:14

Tehnologija 3D tiska se je začela s plastičnimi masami, do široke uporabe te tehnologije pa manjka vsaj še razširitev na druge materiale. Raziskovalci z bostonskega MIT-a so pokazali, kako je mogoče natisniti izdelke iz prozornega stekla, česar doslej še ni uspelo izvesti nikomur. Postopek se imenuje G3DP (glass 3D printing).

Steklo sodi med najstarejše materiale, saj je z nami v najrazličnejših oblikah že pet tisočletij. V osnovi gre za podhlajeno talino silicijevega dioksida in primesi, natančnih receptov za posamezne vrste stekla pa ne bo izdal nihče, ker gre za dobro varovane industrijske in obrtne skrivnosti. MIT je svoj postopek natančno opisal, a tudi patentiral, prvi izdelki pa bodo prihodnje leto razstavljeni v Smithsonianu.

Izhajali so iz klasičnih 3D tiskalnikov, ki iz šobe iztiskajo vročo plastiko, ki se potem ohladi na sobno sobno temperaturo. Sloj za slojem nastaja izdelek, kar je seveda počasi, a omogoča izdelavo nekaterih oblik, ki jih s klasičnim vlivanjem v kalupe ni mogoče. Podobno so želeli narediti tudi s steklom, a so bili izdelki krhki. Glavni problem je bilo neenakomerno iztekanje raztaljenega stekla iz šobe ter prehitro ohlajanje. Problem so rešili tako, da so dodali keramično šobo, ki uravnava tok stekla, medtem ko so celoten izdelek ves čas tiskanja segrevali na 500 °C. Na ta način so preprečili prehitro ohlajanje in nastali so zelo zanimivi rezultati.

Z novo tehnologijo bo mogoče izdelati steklovino, ki je klasični steklopihači ali trenutni industrijskih postopki ne morejo. To obeta izboljšave na področju leč, optoelektronike in drugod.