Toshibin odgovor na Google Glass

Matej Huš

9. okt 2014 ob 14:38:37

Na sejmu Ceatec, ki te dni poteka v Tokiju, je Toshiba pokazala, da so lahko pametna očala tudi manj okorna in vpadljiva kakor Google Glass. Pokazali so prototip Toshiba Glass, ki je na pogled precej bliže klasičnim očalom.

Bistvena razlika je odsotnost kovinskega vmesnika pred steklom, ki je pri Google Glass precej vpadljiv. Koncept je sicer podoben, kar pomeni, projicirni del namestiti ob desni rob očal. Odbojni del oziroma množica prizm je vgrajena v samo steklo in se vidi le, če očala zavrtimo pod določenim kotom. Google Glass ima večjo prizmo pred steklom. Obe delujeta tako, da projektor projicira svetlobo, ki se potem s prizme (pri Googlu na zunanji strani očal, pri Toshibini s prizm v steklu) odbije v oči.

Druga pomembna razlika je odsotnost baterije, ki je bila deležna precejšnjih kritik pri Google Glassu zaradi kratke avtonomije. Toshiba je sploh nima, ampak morajo biti očala ves čas povezana s pametnim telefonom. To je pomagalo znižati maso očal na 45 gramov, kar je primerljivo z Googlom, ki pa je baterijo vendarle spravil zraven. Prav tako je Google Glass celoten sistem, medtem ko je Toshiba Glass le prikazovalnik, ki ga krmili pametni telefon. Bo pa mogoče zato cenejši od poldrugega tisočaka, kolikor hoče Google.

Toshiba je demonstrirala delovanje svojih pametnih očal in kakovost slike je bila le nekoliko manjša od Google Glass. Iz neznanih razlogov so jo kazali le v zatemnjeni sobi, zato lahko le ugibamo, kako se odreže na dnevni svetlobi. Prav tako so o ceni in dobavljivosti vsakršne špekulacije preuranjene. Toshiba je povedala, da gre za prototip in da niso niti prepričani, da bo končni izdelek naprodaj, ali pa bo mogoče del kakšnega drugega, večjega projekta.