NYT: Amazonov eksperiment, kako daleč lahko žene zaposlene

Matej Huš

16. avg 2015 ob 14:57:15

Amazon je mogoče začel kot spletna prodajalna knjig, a njegov ustanovitelj in izvršni direktor Jeff Bezos je imel že od samega začetka večji načrt. Knjige je izbral le zato, ker je z nečim pač treba začeti in ker so knjige v ta namen idealne - sorazmerno poceni, nepokvarljive, dovolj majhne za pošiljanje po pošti in hkrati nudijo precej podatkov za profiliranje kupcev. Dvajset let pozneje je Amazon tehnološki gigant, ki prodaja domala vse (od knjig do procesorskih ciklov v računalniških oblakih), hkrati pa raziskuje in uvaja številne nove tehnologije.

Temnejšo plat Amazon smo mnogokrat spoznavali v povezavi s slabo plačanimi delavci v skladiščih in distribucijskih centrih, a tudi beli ovratniki se morajo v Amazonu soočiti s precej neobičajnim in zelo surovim delovnim okoljem. Brad Stone je o tem napisal knjigo, ki smo jo lani recenzirali tudi tu, The New York Times pa je včeraj objavil izčrpen članek o Amazonovi obranavi pisarniških delavcev. Podjetje, ki bi po ustanoviteljevih besedah umrlo, če bo postalo podobno Microsoftu, živi po seznamu Bezosovih načel, kjer je na prvem mestu obsedenost s potrošnikom v želji ugajati.

Amazon se odkrito pohvali, da je podjetje, ki od delavcev zahteva največ in jih priganja do meja lastnih zmožnosti in še malo čez. V Amazonu se meri vse, ravnotežje med delom in zasebnim življenjem pa je pomaknjeno skorajda povsem k prvemu, pravijo nekdanji zaposleni. Podjetje goji kulturo, kjer je zaželeno in pričakovano razcefrati načrte in projekte ter v njih iskati luknje, prijavljati svoje sodelavce šefom, šefe njihovim šefom in tako naprej. Fluktuacija zaposlenih je precej velika in Amazon ne sodi med podjetja, kjer bi nekdo lahko računal na delo do upokojitve; obdržijo le največje zvezde, ki pa jih tudi astronomsko plačajo. Večina ostalih zdrži nekaj let. Amazon tudi javno pove, da bodo nekateri delo pri njih oboževali, drugi sovražili, vmesne poti pa navadno ni. Amazon trdi, da lahko le na ta način dosegajo izredne rezultate in visokoleteče cilje, ki jih je postavil Bezos.

Tekmovalno okolje pa prinaša tudi rezultate, saj je Amazon lani prehitel Walmart po prodaji in postal največji prodajalec v ZDA. Podjetje si prizadeva, da bi postal prvi prodajalec s prihodki, ki presegajo 1000 milijard dolarjev (trillion), kar ni tako nemogoč cilj, saj prodajajo čedalje več. Tudi zato podjetje v Seattlu gradi nove poslovne prostore, kjer bo lahko delalo 50.000 ljudi.

Dodatek: Dan pozneje se je odzval tudi Amazonov izvršni direktor in zanikal navedbe.