Na obzorju tehnika zapisovanja enega terabita na kvadratni palec

Matej Huš

9. maj 2010 ob 11:25:49

V zadnjem času kapaciteta trdih diskov le počasi narašča ali pa celo stagnira, saj so raziskovalci zadeli ob zgornjo mejo gostote zapisa podatkov na magnetne plošče. Na področju zviševanje gostote zapisa potekajo intenzivne raziskave, med katerimi so v Hitachijevih laboratorijih odkrili načina, kako lahko na kvadratni palec stlačijo tudi do enega terabajta podatkov. O tem pišejo v članku v reviji Nature Photonics.

Za dosego tako velike gostote zapisa so hkrati uporabili dvoje metod, ki imata isti namen. Zadušiti poskušata superparamagnetizem, ki se pojavi zaradi sprostitve toplote ob zapisu podatkov, ta pa lahko obrne sosedne bite in uniči podatke v bližini. TAR (angl. thermally-assisted magnetic recording) segreje zelo malo območje za zapis in ga nato ohladi, s čimer prepreči manipulacijo sosednjih bitov. Druga metoda se imenuje BPR (angl. bit-patterned recording) in pomeni zapisovanje na površino, ki ima "magnetne otoke", ki preprečujejo vplivanje na bite izven posameznega otoka. Vsaka metoda zase znatno ne poveča gostote zapisa, medtem ko je njuno sodelovanje ključ do uspeha.

Za zapis se uporablja plazmonska antena v obliki črke E. Posamezen rožiček v anteni je velik 20 do 25 nm. Ugotovili so, da lahko zapisujejo na področja velikosti 15 nm, dosegli pa so hitrost zapisa do 250 MB/s. Teoretično naj bi tehnologija omogočala zapisovanje do 10 terabitov podatkov na kvadratni palec.