Google je mrtev, naj živi Alphabet

Matej Huš

11. avg 2015 ob 12:42:41

Google je iz garažnega podjetja, ki je reševalo problem indeksacije spletnih strani za namen lažjega iskanja, postal še vse kaj drugega. Dvajset let pozneje je Google multinacionalka, ki ne obvladuje le večinskega tržnega deleža na področju spletnega iskanja in s tem drži v rokah ključe do informacij, temveč je tudi eden največjih oglaševalcev, v zadnjem času pa počne še marsikaj drugega. Razvoj avtonomnih vozil, optičnih povezav, interneta z baloni, analiza medicinskih podatkov in podobno so pomembni projekti, ki pa nimajo neposredne povezave z osnovno dejavnostjo (core business), kamor sodijo iskanje, zemljevidi, brskalnik, Android ipd. Da vse Googlove dejavnosti in povezave med njimi ne bi postale preveč zapletene, bodo podjetje letos radikalno preoblikovali, so sporočili iz Googla.

Ustanovili bodo novo podjetje z imenom Alphabet, ki ima precej nekonvencionalno domeno alphabet.xyz (verjetno tudi zato, ker alphabet.com in @alphabeth nista v Googlovi lasti, medtem ko abc.wtf preusmerja na Microsoftov Bing). Prav nekonvencionalnost je bila od nekdaj Googlova zaščitna znamka, pojasnjuje Googlov izvršni direktor Larry Page, ki bo imel isto funkcijo tudi v Alphabetu, medtem ko bo drugi soustanovitelj Sergey Brin predsednika podjetja. Alphabet bo organiziran kot holding, katerega največja naložba bo Google, in sicer novi, vitkejši Google z osnovno dejavnostjo. Preostale dejavnosti bodo vključene neposredno v Alphabet in ne več v Google.

O tem so obvestili tudi ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev, torej je načrt resen in tik pred izvedbo. Praktično bo to potekalo tako, da bo Google ustanovil podružnico Alphabet Merger, ki bo v stoodstotni Googlovi lasti. Potem bo Alphabet Merger ustanovil podružnico Merger Sub, ki se bo kasneje združila z Googlom, torej bo slednji postal podružnica Alphabet Merger. Že poslovni rezultati za zadnje letošnje četrtletje naj bi bili razčlenjeni v skladu z novo organizacijo podjetja. Za delničarje ne bo nobenih bistvenih sprememb, saj bodo Googlove delnice v razmerju ena proti ena zamenjali za delnice Alphabeta, ki bodo obdržale tudi isti oznaki (GOOG in GOOGL). Novi Google pa bo postal odvisna družba v stoodstotni lasti Alphabeta.