Borza: HTC-jevi znanje, znamka, nepremičnine niso vredni nič

Matej Huš

10. avg 2015 ob 23:12:18

Dogajanje na borzah je pogosto iracionalno, kar pravzaprav ni nič novega. A vseeno je vsako toliko časa zanimivo pogledati, kdaj trgi močno pretiravajo v eno ali drugo smer. To pot je na tapeti HTC, ki ga je po mnenju investitorjev najbolje zapreti, razkosati in prodati.

Tajvanski HTC ima v zadnjem času res težave z izgubo, ko iščejo novo tržno nišo, a to ni pravilo. Edino leto 2013 je HTC zaključil z izgubo, slabo pa kaže tudi letos, sicer pa so poslovali pozitivno. Delnice podjetja HTC so letos izgubile že dve tretjini vrednosti, kar prinaša nekatere zanimive posledice. Tržna kapitalizacija podjetja trenutno znaša 47 milijard novih tajvanskih dolarjev, podjetje pa je imelo ob koncu polletja 47,2 novih milijard tajvanskih dolarjev denarnih sredstev. To pomeni, da investitorji vse ostalo premoženje v podjetju - nepremičnine, patente, proizvodne linije, znanje, blagovno znamko, dobro ime itd. - vrednotijo na 0.

Kot pojasnjujejo analitiki, se v HTC-ju obetajo novi odpisi zaradi prenapihnjenih vrednotenj, kar bo botrovalo večji izgubi. A vseeno - realna vrednost vseh ostalih delov podjetja razen denarnih sredstev je gotovo večja od nič. HTC tudi nima večjih dolgoročnih obveznosti, kapitala pa ima 70 milijard tajvanskih dolarjev.

Spomnimo, da je bil HTC leta 2011 vreden 20-krat več kot danes, njegov tržni delež pa je bil tedaj 10-odstotni, danes pa je le še dvoodstoten. Ker HTC pričakuje izgubo tudi v naslednjem četrtletju, so analitiki ciljno ceno za HTC-jeve delnice na vrednost, ki je pet odstotkov pod današnjim zaključnim tečajem. Čeprav so v HTC-ju napovedali odpuščanja, prestrukturiranje in večji poudarek na zgornji segment mobilnih telefonov, kjer so marže višje, analitiki ne verjamejo, da bo to dovolj, da podjetje začne spet pridobivati tržni delež.

V zgodovini smo že videli primere, ko se nekdanji velikani neslavno propadli. V mobilni telefoniji je tak primer Nokia, ki sicer ni propadla, a ne proizvaja več mobilnih telefonov, potem ko je večji del podjetja kupil Microsoft, oddelek za zemljevide pa konzorcij avtomobilskih proizvajalcev. Ali bo šel HTC po isti poti, je težko reči; Tajvanci zatrjujejo, da ne, analitiki so skeptični, investitorji pa bi podjetje najraje zaprli kar takoj. Še ena perspektiva - HTC ima tržno kapitalizacijo 1,8 milijarde ameriških dolarjev, Uber pa 40 milijard. Trgi včasih tudi malo pretiravajo, umetnost pa je ugotoviti, kdaj.