HTC z rekordno izgubo

Matej Huš

7. avg 2015 ob 09:27:42

Tajvanski proizvajalec pametnih telefonov HTC je v zadnjem četrtletju ustvaril rekordno izgubo, so sporočili iz podjetja. V treh mesecih je izguba znašala 8 milijard novih tajvanskih dolarjev (231 milijonov evrov), medtem ko so v enakem obdobju lani ustvarili za dve milijardi evrov dobička. Tudi v prvem letošnjem četrtletju so poslovali še pozitivno, in sicer z dobičkom v višini 330 milijonov evrov.

Razlog za hudo poslabšanje izida je padec prodaje, tako da so tudi iz poslovanja ustvarili 5,1 milijarde novih tajvanskih dolarjev izgube. Prihodki od prodaje so znašali 33 milijard novih tajvanskih dolarjev, medtem ko so bili v enakem obdobju lani dvakrat višji. Njihov vodilni pametni telefon One M9 se ne prodaja, kot bi si želeli, medtem ko jih na trgu cenejših modelov napadajo kitajski proizvajalci, zlasti Xiaomi in Huawei. Za naslednje četrtletje napovedujejo še skromnejše prihodke - tam me 19 in 22 milijardami - ter še vedno izgubo. Videli bomo, ali bodo uspešnejši v zadnjem četrtletju, ko podjetjem tradicionalno pomaga božično obdobje nakupov.

HTC je trenutno v nehvaležnem obdobju iskanja novih tržnih niš. Okrepiti morajo svojo prisotnost na zgornjem delu, kjer tekmujejo z Applom in Samsungom, in v spodnjem, kjer so kitajski proizvajalci najmočnejši. HTC je zato marca zamenjal izvršnega direktorja, in sicer je Peter Chou mesto prepustil soustanoviteljici Cher Wang. Slabe volje so tudi investitorji, saj so delnice podjetja letos izgubile že več kot polovico vrednosti.