Bilo je nekoč: HTC

Matej Huš

6. jan 2020 ob 22:47:04

Bil je čas, ko je bil HTC vzhajajoča zvezda na trgu pametnih telefonov. Pred devetimi leti je bil njegov tržni delež le za Applovim in Samsungovim. Kdor je želel imeti androidni telefon in ni želel odšteti celega premoženja za Samsunga, je posegel po HTC-ju. Tedaj je bil v ZDA vsak četrti pametni telefon HTC-jev. Danes je tržni delež HTC-ja premajhen, da bi ga na tortnem grafiku sploh videli. Propadanje podjetja se je v letu 2019 še nadaljevalo.

V letu 2019 je HTC ustvaril 10 milijard tajvanskih dolarjev prihodkov (297 milijonov evrov), kar je 58 odstotkov manj kot leto pred tem. Še leto prej, torej leta 2017, so njegovi prihodki znašali 1,8 milijarde evrov. Več kot 80-odstotni padec prihodkov v dveh letih pomeni, da več kot HTC s prodajo vsega v celem letu Apple zasluži s prodajo slušalk AirPod. V dveh tednih. Koliko je znašala izguba v minulem letu, še niso izračunali. V prvih devetih mesecih so ustvarili za 200 milijonov evrov izgube. Na vsak zaslužen evro so torej zapravili dva.

HTC-jeva pot navzdol se je začela leta 2012, ko je podjetje sporočilo, da ne bodo izdelovali poceni pametnih telefonov, ker so želeli ohraniti ugled prestižne znamke. To se ni obrestovalo, sledile pa so še druge slabe poteze. Gledano z današnjimi očmi je jasno, da so bile previsoke cene, navezava na Windows Phone in zatekanje v čedalje bolj čudne niše (ne bomo tekmovali z Applom in Samsungom po količini ali kakovosti, temveč bomo prodajali zvestim strankam) slabe odločitve. Ko sta Huawei in Xiaomi pridrvela na trg s poceni telefoni, je bila HTC-jeva usoda zapečatena. HTC-jevi telefoni niti danes niso slabi, a ljudem je postalo vseeno za podjetje. HTC-jevi telefoni ne pridejo na naslovnice in v novice, ljudje niti ne pomislijo nanje, ko se odločajo za nove modele. Čedalje manj denarja krči tudi oglaševalski proračun in krog je sklenjen.

Tudi novi izvršni direktor Yves Maitre, ki je krmilo prevzel lanskega septembra, tankerja ni mogel obrniti. Podjetje se bo v prihodnosti posvetilo navidezni resničnosti, storitvam, izobraževanju in urjenju. Ali bo preobrazba uspela, bomo videli.