Najzanesljivejša Hitachi in Western Digital, Segate 3 TB prava katastrofa

Matej Huš

5. avg 2015 ob 18:51:15

BackBlaze še vedno objavlja statistiko pokvarljivosti diskov, ki kaže nekatere zanimive trende. Letošnji polletni rezultati so v skladu z lanskimi in predlanskimi izsledki. Najzanesljivejša znamka je Hitachi, dobro se odreže tudi Western Digital (ki je med drugim lastnik Hitachija, ki ima uradno ime HGST), precej slabši pa so Seagatovi diski. Parametrov za ocenjevanje diskov je več, v analizi pa so se osredotočili na odpoved, ki je definirana kot nesposobnost zagona, sinhronizacije v RAID ali padec parametrov SMART pod kritične vrednosti.

Zanimivo je, da so najbolj vzdržljivi 4-TB diski, medtem ko se manjši in večji bolj kvarijo. Največja katastrofa so Seagateovi diski s kapaciteto 3 TB, precej slabi pa so tudi njihovi 1,5 TB in Western Digitalovi 3 TB. Prvi rezultati kažejo, da so Western Digitalovi 6-TB diski zanesljivejši od manjših modelov. Imajo tudi nekaj 8-TB diskov, a o njih še ne morejo povedati nič, ker jih imajo premalo in prekratek čas.

BackBlaze podate objavlja za 46.000 diskov - imajo jih sicer nekaj več, a vsi niso v enakovrednem položaju - od tega je največ prav Hitachijevih in Seagatovih, za katere so podatki najzanesljivejši. Toshibin in Western Digitalovih diskov je bistveno manj.