Western Digital: Tri leta neprekinjenega delovanja diskov je dovolj

Matej Huš

15. jun 2023 ob 21:26:51

Zadnje tedne uporabniki po vsem svetu ugotavljajo, da njihovi NAS-i v programski opremi Synology DiskStation Manager javljajo opozorilo, da bodo Western Digitalovi diski odpovedali. To se zgodi po treh letih delovanja NAS-a, saj tedaj Western Digitalova programska oprema Device Analytics (WDDA) začne opozarjati, da je disk nabral veliko število ur obratovanja. Synology je potrdil, da opozorilo njihov DiskStation Manager le preda uporabniku, izvira pa iz WDDA.

Nimajo vsi Western Digitalovi diski programske opreme WDDA. Synology pravi, da se opozorilo pojavlja v serijah WD Red Pro, WD Red Plus in WD Purple. Drži, da proizvajalci diske ločijo glede na namen uporabe, a da bi diski odpovedali po treh letih delovanja, je vseeno huda predpostavka. Western Digital uradno tega sicer ne trdi, temveč opozarja le, da je disk morda blizu konca življenjske dobe in da ga velja zamenjati. WDDA so v resnici parametri, ki so podobni SMART-u, ki ga že desetletja poznamo. Javljajo različne podatke o zdravju diska, ki bi vsaj v teoriji lahko napovedali njegovo slovo. V praksi to včasih deluje, še večkrat pa tudi ne.

Ni pa to prvi spodrsljaj, ki si ga je privoščil Western Digital. Spomnimo, da so način zapisa podatkov SMR, ki je cenejši in omogoča višjo kapaciteto, a počasnejši, vgradili v diske, ne da bi kupci to vedeli. Western Digital je zato doletela tožba, ki jih je stala 2,7 milijona dolarjev.

WDDA je možno izklopiti, a to izniči njegov sicer koristen namen.