Zanesljivost diskov tretjič: 4 TB najbolje, Seagate Barracuda katastrofalno

Matej Huš

26. jan 2015 ob 22:12:55

Ponudnik oblačnih storitev Backblaze je pred časom objavil novo statistiko zanesljivosti diskov, ki so jo začeli objavljati predlani in lani. Vzorec diskov se je od leta 2013 podvojil in sedaj obsega 41.213 enot, kar omogoča statistično analizo. Večina diskov ima kapaciteto 4 TB, približno četrtina pa jih sodi v strežniške oziroma poslovne serije, ki naj bi bile zanesljivejše, pa so že lani demantirali.

Štiriterabajtneži sodijo med najzanesljivejše diske, so ugotovili. Največ imajo Seagatovih diskov, in sicer okoli 12.000, ki so imeli letno stopnjo pokvarljivosti 2,6 odstotka. To je malo, a še vedno več od Western Digitalovih, ki se jim ni pokvaril niti en, ali Hitachijevih z 1,4 odstotki okvar v letu. Bistveno slabše so se odrezali diski s kapaciteto 3 TB, kjer v letu delovanja v povprečju odpovedal kar vsak deseti. Daleč najbolj zanič je Seagate Barracuda 7200.14 (3 TB), kjer jih letno odpove 43 odstotkov, pa tudi manjše barracude niso nobeni biseri! Backblaze je obljubil nadaljevanje, kjer se bodo v posebnem poročilu posvetili samo tej seriji, da osvetlijo, kaj je šlo narobe.

Pri tem povejmo, da kot pokvarjen disk šteje takrat, ko se ne zažene, ko se ne sinhronizira v RAID ali ko statistični parametri SMART padejo pod mejne vrednosti.

Letošnja novost so 6 TB-diski, ki jih v preteklih analizah še ni bilo, ker so novi. Še vedno jih imajo premalo in premalo časa, da je kakršnekoli statistične rezultate težko utemeljevati, a preliminarni rezultati kažejo, da so podobno zanesljivi kot 4 TB.