Poslavljajo se ikone Windows 95 - iz Windows 10

Matej Huš

8. maj 2021 ob 21:45:12

Legendarne ikone, ki jih je prvikrat prinesel Windows 95, so se obdržale četrt stoletja. Čeprav je Microsoft polikal grafični vmesnik novih verzij Windows, so se na nekaterih mestih še vedno našle tudi stare ikone (diskete, monitor za hibernacijo itd.). Pogled v datoteko shell32.dll razkrije osnovne sistemske ikone, ki so na razpolago. In te se bodo posodobile.

V Windows 10 Sun Valley Update bodo izginile še zadnje stare ikone, ki so bile enake kot v Windows 95. Nadomestile jih bodo ozaljšane verzije, ki so bolj podobne tistim iz Microsoft 365 oz. Microsoft Launcherja. Nova posodobitev bo izšla predvidoma oktobra. Kaj točno bo v njej, še ni jasno, jo je pa Microsoft označil kot celovito vizualno pomladitev.

Čeprav je Windows 10 moderen operacijski sistem, se mu mestoma še vedno pozna, da je nekoč pred davnimi časi obstajal MS DOS, s katerim so bile vse naslednje verzije Windows vsaj deloma združljiv. In tako niti danes, leta 2021, v Windows 10 ne moremo ustvariti datoteke z imenom con, aux, prn, lst, com0 do com9, lpt0 do lpt9 ali nul. Še več, tudi v Windows 10 še vedno obstaja okno iz Windows 3.1 (ODBC Data Sources (32-bit) / Add ... / Diver do Microsoft Access (*.mdb) / Select ...).